Цветанов: Без публичен дебат се опитват да подменят Комисията по досиетата
Не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата. Тази позиция изрази на страницата си във Фейсбук лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, след като стана ясно, че през миналата седмица депутатите обмислят промени в Закона за досиетата и избор на ново ръководство, което […]

Не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата.

Тази позиция изрази на страницата си във Фейсбук лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, след като стана ясно, че през миналата седмица депутатите обмислят промени в Закона за досиетата и избор на ново ръководство, което се отлага вече трета година.

Ето какво написа политикът:

„Два месеца преди края на този парламент не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата – противно на политическия консенсус, постигнат при приемането на закона за досиетата през 2006 г. и при избора на втори мандат на Комисията през 2012 г.

Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата. Правят го в обстановка като настоящата – по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество.

Законодателните идеи и намерения на ГЕРБ и ВМРО, без политически консенсус, оставят усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС. По-важното е, че идеите и намеренията на управляващите ни връщат десетилетия назад, защото достъпните архиви на ДС са един от малкото останали видими белези на демокрация у нас.

Имах честта да бъда част от процеса и да работя с всичките си сили за неговото ускоряване, така че не ми е безразлично, дали Комисията ще продължи да функционира свободно и демократично или ще обслужва нечии зависимости…. Не можем да продължим напред, без да се „сдобрим“ с миналото и да оставим честна оценка на идващите след нас. Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости.“

Реакцията на Цветанов е разбираема, защото именно по негово време МВР предаде целия си архив от годините на ДС на Комисията по досиетата. А по време на политическата си кариера в ГЕРБ той защитаваше работата на Комисията и реагираше остро на опитите тя да бъде закрита, а ролята й умаловажена.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук