Студенти излизат на протест заради прекратения договор на проф. Михаил Мирчев
Група студенти излизат на протест пред сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в 18,30 ч. заради решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса „Социална работа с ЕТНО групи“.  „Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите […]

Група студенти излизат на протест пред сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в 18,30 ч. заради решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса „Социална работа с ЕТНО групи“. 

„Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти“, каза в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР студентът Румен Попов.

„Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които, чути отстрани, или извадени от контекст, звучат неприятно в нашата политически коректна страна,“ смята той.

Според Румен Попов причината, поради която излизат на протест е, че етичната комисия, ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят беше раздухан по медиите в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.

„Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация“, подчерта Румен Попов.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук