Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, той е описан още през март
„Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март.“ Това обясни пред БНР проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. „Засега са описани 13 хиляди мутации, но само […]

„Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март.“ Това обясни пред БНР проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

„Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна“, подчерта вирусологът.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам.Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

По думите на вирусолога това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини – б.р.), които представляват имуногена на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

„Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост“, посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук