Проф. Коста Костов: Очакваме ефект от ваксините и за новия щам, но да бъдем нащрек
Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия щам, който завладя Великобритания. Тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам. Това коментира пред Радио София пулмологът проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести. Той припомни, че новият щам на коронавируса бе забелязан в Обединеното кралство […]

Повечето специалисти поддържат умерен оптимизъм към новите ваксини спрямо новия щам, който завладя Великобритания. Тренираният имунитет, предизвикан от среща с вируса и новите ваксини, би разпознал и новия щам.

Това коментира пред Радио София пулмологът проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести.

Той припомни, че новият щам на коронавируса бе забелязан в Обединеното кралство още през септември. Значимостта му обаче нарасна, защото в средата на ноември се оказа, че 28% от новоинфектираните са с него. В средата на декември този процент вече е 62. В щама са открити 23 генетични мутации.

„Оптимизмът трябва да е умерен, защото „се насладихме“ на артистичния характер на вируса. Трябва да сме нащрек и да го наблюдаваме“, допълни проф. Костов.

По думите му новият щам е 70% по-инфекциозен от другите. По-важното и успокояващо е, че засега той не се проявява с по-тежко протичане на заболяването.

Според някои учени това разпространение на новия щам се дължи на поведението на хората и в по-малка степен на самия вирус.

Проф. Костов допълни, че в неговата болница тежките случаи са намалели, което показва, че въведените ограничения през последните седмици вече дават резултат.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук