Проф. Андрей Чорбанов: Най-вероятно новата мутация вече е в България
Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова болест. Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен. Това, че ще се заразят повече хора, не означава, […]

Малко вероятно е новият щам да бъде боледуван като нова болест. Вирусът постоянно се изменя, най-много се променя така нареченият спайк протеин, чрез който той се закрепя в организма ни. Промяната е в начина, по който влиза в клетките, а не в това, че е по-смъртоносен. Това, че ще се заразят повече хора, не означава, че това ще доведе до повече смъртни случаи. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов от БАН по повод информацията, че във Великобритания има нов щам на COVID-19.

„Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19. Вероятно вече я има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, тя няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави“,, заяви проф. Чорбанов.

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вируса се адаптира, за да прониква по-лесно в организма“, поясни Чорбанов.

Той бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил“, каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.
Що се отнася до това дали ваксините ще са ефективни за новия щам, той заяви, че те са изградени на базата на спайк протеина. В момента се говори за мутация, а не за нов щам на вируса, ако трябва да сме точни. Тази мутация го прави по-адаптивен, категоричен е имунологът.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 започна да намалява. „Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук