Николова провери обекти в Пампорово за спазване на мерките: Спадът на резервациите е близо 70%
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Тя се увери лично в стриктното спазване на антиковид мерките в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. „Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички – […]

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Тя се увери лично в стриктното спазване на антиковид мерките в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. „Искам да подчертая, че контролът ще е безкомпромисен, важно е всички – и представителите на бизнеса, и туристите, съвестно да изпълняват предписанията за защита на живота и здравето“, посочи вицепремиерът.

Министърът заяви, че туристическият бранш най-много пострада от пандемията и се надява у нас да имам ски сезон, но е от ключово значение той да бъде обезопасен. Тя заяви, че в момента резервациите са около 30%, което означава, че спадът е близо 70 на сто.

„Имаме отказ на резервациите от Великобритания, както и ограничения при пътуването от и до там“, информира вицепремиерът. По думите ѝ тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти.

„Ако осигурим необходимото спокойствие, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя дава и закаляване, от което всички ние се нуждаем в момента“, подчерта министър Николова.

Според нея, браншът ще се възстановява минимум 2 години,
 но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение дотолкова, че рестартът в туризма ще е необходим. 

По информация на бранша един от проблемите, който се очертава на пистите заради неработещите заведения, е липсата на тоалетни. Министърът коментира, че от два дни се работи по тази тема с ръководството на курорта за отстраняването му.

„Обсъждаме и възможността да сложим химически тоалетни, както и да се намери алтернативен подход в някои от обектите, които да бъдат отворени за такива цели“, поясни вицепремиерът.

Относно възможността ресторантите да работят с по-дълго работно време на Нова година министърът обясни, че се следи ситуацията ежедневно и се обсъждат различни възможности, но най-важни са животът и здравето на хората.

„Благодаря на щаба, здравните власти и здравния министър, че все пак се даде тази глътка въздух и предложението на бранша за допускане гостите на хотелите да се изхранват до 22:00 часа“, заяви вицепремиерът.

Тя подчерта, че това не е с цел да се организират групови партита. „Има възможност после да се довършват празненствата индивидуално по стаите в семейна атмосфера по двама-трима души, както е навсякъде в Европа“, коментира още министърът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук