Невролог: Наблюдаваме инсулти дори месец след прекаран COVID-19
„Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност, дори и месец след прекарана инфекция. Засичаме и от типа инсулти месец след възстановяването“, каза неврологът д-р Ваня Денева в предаването „Тази сутрин“ „Вече е доказано, че механизмът, по който коронавирусът атакува белите дробове и сърцето е същият, с който атакува и нервната ни система“, каза още […]

„Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност, дори и месец след прекарана инфекция. Засичаме и от типа инсулти месец след възстановяването“, каза неврологът д-р Ваня Денева в предаването „Тази сутрин“

„Вече е доказано, че механизмът, по който коронавирусът атакува белите дробове и сърцето е същият, с който атакува и нервната ни система“, каза още тя.

По думите й неврологичните усложнения и симптоми при COVID-19 се разделят на три различни степени. Най-леката е загуба на вкус и мирис, за които вече е доказано, че се дължат на неврологичен проблем, а не на локални промени.

Втората степен атакува съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.

Третата и най-тежка е степен, когато коронавирусът преодолее кръвномозъчната бариера и проникне в тъканите на мозъка. Тогава той може да причини различни увреждания и усложнения, сред които и енцефалит.

Д-р Денева обобщи, че след прекаран коронавирус един от най-честите и дългооставащи симптоми е лесната уморяемост.

„Освен физическите белези често се наблюдава и емоционална лабилност, депресивност и различни болкови синдроми“, коментира още д-р Денева.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук