„Най-лесното решение“. Българката, която вече се ваксинира срещу COVID-19
Опашката започва още пред асансьора на една от най-големите болници в Чикаго. Всички стоят на два метра разстояние един от друг и чакат да дойде техният ред, за да се ваксинират срещу COVID-19 Сред служителите на здравното заведение, които имат възможност да се имунизират първи, е и българката Ваня Божилова – Креймър. “Най-лесното решение, което съм […]

Опашката започва още пред асансьора на една от най-големите болници в Чикаго. Всички стоят на два метра разстояние един от друг и чакат да дойде техният ред, за да се ваксинират срещу COVID-19

Сред служителите на здравното заведение, които имат възможност да се имунизират първи, е и българката Ваня Божилова – Креймър.

“Най-лесното решение, което съм вземала в живота си. Нито за миг не съм се замисляла”, казва тя в телефонно интервю за Свободна Европа.

Креймър работи на регистратурата в онкологичната клиника на болницата Northwestern Medicine в Лейк Форест.

“Всеки ден имам контакти с пациенти от най-рисковите групи – онкоболни и хора с инфекциозни заболявания, защото те също идват в нашия инфузионен център”.

Ваня Креймър попада в първата фаза на ваксинирането в САЩ. В нея са включени медиците и административният персонал в болниците, както и хората в домовете за възрастни. Това стана възможно след като на 12 декември Американската администрация по храни и лекарства (FDA) даде спешно разрешение за употребата на ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech. Американците бяха най-засегнати от заразата досега, като жертвите са вече общо над 295 хил., а заразените са близо 16 млн.

“От самото начало се води една много прозрачна кампания с всички служители. Всеки ден получаваме бюлетини електронно за това с какви предпазни средства разполагаме, колко са заетите легла, колко са пациентите, които са дошли да се тестват”, разказва Креймър.

Такава е била организацията и веднага след одобрението на ваксината. Служителите са получили указания за всяка следваща стъпка в процеса. Всичко е ставало онлайн.

“Ние получихме имейл с уведомление, че в болницата ще има ваксини. Това е посланието към нас през цялото време: “Положението е сериозно, при първа възможност всички наши лекари и служители ще имат възможност да се ваксинират”.

Преди манипулацията Ваня е попълнила онлайн формуляр с няколко въпроса. Това е отнело известно време, защото желаещите да се регистрират са били твърде много и порталът е блокирал за кратко.

“Регистрирах се с моя служебен номер. Имаше няколко въпроса – дали съм бременна или има вероятност да съм бременна, дали пия лекарства за изтъняване на кръвта и дали имам остри алергични реакции. Отговорът на трите въпроси беше “не”, разказва Креймър.

След като получила ден и час за имунизация, вече се озовала пред опашката от чакащи своя ред. Казва, че организацията по нищо не се е различавала от ежегодната имунизация.

“Имаше оградени кръгчета, на два метра разстояние. Влизахме в една голяма конферентна зала. По същия начин се прави противогрипната ваксина, същата зала, същата организация”. След поставянето на първата доза Ваня Креймър се чувства добре. Единственото, което е усетила след това, е лека болка на мястото на убождането.

“Нямах нито световъртеж, нито каквито и да е странични реакции. Посъветваха единствено да не шофираме веднага. Изчаках половин час преди да се кача в колата. Нямам каквито и да е симптоми или оплакване, само малко ме боли ръката, като при всяка ваксина”, казва Креймър.

Ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса ще може да защити от заболяването повече от 90% от хората, показаха резултатите от тестване върху 43 500 души в шест различни държави. Ваня Креймър казва, че предпочита да вярва на науката, а не на конспирациите, които през последните месеци заливат интернет.

“Когато се разболея, разчитам на лекарите, а не сама да си търся информация в интернет. Вярвам на медицинските специалисти, на научните работници. В обкръжението си имам много лекари медици, а сред тях не съм чула нито един да каже, че няма да се ваксинира”.

Процедурата е доброволна. Медиците и служителите в администрацията, където работи българката, не са били задължени да се ваксинират.

“Няма никакви бонуси за това, няма почивни дни, няма шоколади, абсолютно нищо”, казва Креймър през смях. На 7 януари ще се нареди отново на опашката за втората доза от ваксината.

.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук