МИА: Зоран Заев действително премахва предмета история от училищата в РСМ?
От няколко дни работниците в сферата на образованието в Република Северна Македония коментират излязлата публично идея за премахването на предмета история от образователния процес в югозападната ни съседка, което за по-голямата част от местната общественост е непонятен ход и не заслужава подкрепа, съобщава държавната агенция МИА, цитирана от „Фокус“. Преподаватели, професори и студенти по история […]

От няколко дни работниците в сферата на образованието в Република Северна Македония коментират излязлата публично идея за премахването на предмета история от образователния процес в югозападната ни съседка, което за по-голямата част от местната общественост е непонятен ход и не заслужава подкрепа, съобщава държавната агенция МИА, цитирана от „Фокус“.

Преподаватели, професори и студенти по история вярват, че ако бъде разрешено заличаването на предмета история, това ще бъде съзнателно поражение, което Скопие ще допусне поради исканията на съседните държави, по-специално на България. Те също така казват, че няма как да избягаме от историческите факти, тоест, че нещата, които са били писани през годините за нечие потисничество и окупация, не могат да бъдат изтрити само чрез ликвидиране на предмета история, защото истинските факти остават завинаги.

Тези няколко дни е актуална подготовката на програмата за следващата учебна година, т.е. програмата за 2021 г., която през изминалия период претърпя определени промени поради вмъкването на някои предмети, но не е конкретизирана.

Преподавателите казват, че за останалите интегрирани предмети вече е изготвен план за реализация и броят на часовете, докато за предмета история все още няма информация, т.е. няма го в учебния план за 2021 година.

Македонската общественост пита дали мълчанието на правителството и министър Царовска в крайна сметка ще означава окончателно задкулисно заличаване на предмета история и промяна на образователната система в страната.

Неяснотите стигат дотам, че гражданите на РСМ, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, вярват, че историята е предмет, който не променя историческите факти и те трябва да бъдат изучавани такива, каквито са, независимо колко добра е истината за някого или не. Също така, недоволните граждани казват, че децата им заслужават и трябва да изучават историята на страната такава, каквато е, т.е. както са изучавали те и техните предци.

Прозрачно, професионално и целенасочено провеждане на всички образователни реформи в Република Северна Македония. Това са исканията на председателството на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ), която изпрати изявление по повод новата концепция за образование.

„Систематично и специално изучаване на македонския език и македонската история с наблягане върху научният факт, че македонският народ владее македонски език от векове на територията на нашата страна и в чужбина;

– динамичен баланс между математика, природните и технически науки, от една страна, и социални и хуманитарни науки, включително етика и морални ценности, от друга;

– непрекъснат (за по-дълъг период и без прекъсване) приобщаващ и устойчив икономически растеж на Македония“, пише МАНУ в изявлението.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук