Лъчезар Борисов за строежа на супер компютъра: От днес започваме да строим бъдещето на България
Кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел и бившият президент Росен Плевнелиев инспектират изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, предаде репортер на Novini.bg В рамките на инспекцията […]

Кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел и бившият президент Росен Плевнелиев инспектират изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, предаде репортер на Novini.bg

В рамките на инспекцията се очаква да бъде обявен и нов инфраструктурен проект за изграждането на пътна връзка в района.

Днес е знаков ден. Знаков е, защото ще се утвърдим по линия на иновационната ни инфраструктура, заяви пред журналисти министърът на икономиката Лъчезар Борисов след извършената инспекция.

,,Днес Министерството на икономиката преведе близо седем милиона лева за иновации на 25 юридически лица, така че иновациите са много важни за нас“, подчерта икономическият министър.

Тази сграда и това място ще докажат, че България седи в центъра на Европа. Мога да кажа, че оттук-нататък започваме да градим бъдещето на България, посочи още министър Борисов.

,,Нашите намерения бяха на това място да се случват инвестиции за около 100 милиона, а сега разбирам, че има перспектива за 200 милиона“, допълни той.

От самото начало правителствотото подкрепяше този проект. Подкрепяме развитието на науката и иновциите и този проект е потвърждение за това, каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на проверка на изграждането на сградата на българския суперкомпютър в София. 

Убеден съм съм, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитатен хъб на Европа и ще увеличи изчислителната мощ на страната ни и за цяла Европа, заяви Ананиев.

Тази година правителството предостави 20 млн. лв за изграждането на суперкомпютъра, а оттук нататък всяка година предвиждаме да 3,8 млн. лева за експлоатацията и дейността на суперкомпютъра. България заслужи доверието на Европа и станахме център на науката иновациите, каза още финансовият министър.

Екипна работа. Това е, което и днес виждаме. Науката и иновациите са стратегически инвестиции. Те носят полза тук и сега. Това каза еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел по време на проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking.

Габриел припомни началото на процеса: „Започнахме през 2018 година, когато нямаше европейска инфраструктура свързана със суперкомпютрите. Днес 35% от изчислителната мощност в света е европейска. А България е водеща.“

В този процес България още от самото начало е мотор, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Тя припомни, че София е един от най-бързо развиващите се иновационни хъбове.

Този проект дава конкретни ползи според Габриел. Еврокомисарят изброи сфери като медицина, пътища, инфраструктура, в които суперкомпютърът би допринесъл.

Тя обвърза проекта и с възможност за нови работни места: „Суперкомпютърът означава и много нови работни места. Чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп.“

Ние градим бъдещето. Радвам се, че Европа допринася за това, завърши еврокомисарят Мария Габриел.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук