И шефът на СБА Христо Мутафчиев скочи срещу кмета на Перник в защита на театралите
Решението на кмета на Перник  Станислав Владимиров за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник – Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър, предивика остра реакция сред културната общественост не само в града, но в страната. Преди два дни Изпълнителното бюро на БСП се разграничи от кмета като определи за […]

Решението на кмета на Перник  Станислав Владимиров за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник – Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър, предивика остра реакция сред културната общественост не само в града, но в страната.

Преди два дни Изпълнителното бюро на БСП се разграничи от кмета като определи за „недопустимо публично заявеното обидно отношение спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители“.

„Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история“, заяви ръководството на партията, подчертавайки, че това е „безразсъден акт, че културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България и това е залегнало в редица партни документи“.

Днес с остра позиция излезе и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който предприе действия в подкрепа на екипа на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.

След разговор с Димитър Колев – председател на Общинския съвет в града, САБ официално заяви, че е „срещу съкращаването на служителите на театъра, особено в периода на извънредното положение, в което се намираме“.

„Съзнаваме необходимостта от извършване на спешна реформа и оптимизиране на цялостната културна дейност в общината, но се противопоставяме срещу освобождаването на професионалистите – актьори и служители на театъра, защото реформирането е интелектуален процес, а не рязко и прибързано действие, което води само до унищожаване на човешки съдби“, пише в позицията, подписана от председателя на САБ Христо Мутафчийски.

В първите работни дни след Новата година САБ ще води диалог с ръководството на общината и с други представители на местната власт, за да ги убедят, че“ трябва да се погрижат по-скоро за съставянето на ясна стратегия за оздравяването и стабилизирането на културните си институти, отколкото за обезличаването им“.

Извършена правилно, подобна стратегия би довела и до желаното оптимизиране на разходите.“ – сподели с представителите на Община Перник председателят на САБ.

Отношението на Станислав Владимиров към културните дейци на града наистина е скандално. Преди няколко дни в интервю за местния сайт той нарече театралите „заплатаджии“ и обяви „пълна трансформация на културната дейност“ в града по време на пандемия, когато артистите са лишени от приходи, а културата е в принудителен застой.

Перничани не могат да проумеят как ще бъде закрит театър „Боян Даовски“, една от емблемите на града, с легендарна история, с много отличия и награди. Според кмета обаче този театър „няма постановки, но яде стотичи хиляди лева за заплати“.

Владимиров публично се изтъпанва и обещава: „Закривам всички заплатаджии и откривам културния живот на Перник“.  

Метлата в Перник ще с развихри.

„Закрива се почти всичко старо и неработещо. Например театъра. Той няма постановки, но яде стотици хиляди лева за заплати. Знаете ли за тези пари колко театър ще се играе в Перник? Ще гледате най-добрите актьори от цяла България – Георги Мамалев, Татяна Лолова, Зуека, плюс опера, балет, концерти“, обявява Станислав Владимиров.

Същата съдба очаква и музикалните формации в града, сред които Камерен смесен хор „Иван Топалов“, носител на множество международни награди, камерен оркестър „Орфей“, създаден още през 1975 година със сериозни международни изяви, както и Духовия оркестър – Перник, чието начало е поставено в далечната 1902 година.

За кмета всички тези звена на културата са „стари и неработещи“.

Освен театър в Перник няма да има и музика.

„Не може да има общински оркестри и то няколко на заплата, които да нямат почти никакви представления. Ако някой иска да си прави оркестър в Перник, или театър – ще дадем база за тренировки и репетиции, но няма да плащаме заплати. Разбира се, съгласни сме да си плащаме за участието им в наши програми, но заплати за милиони лева не мога да давам. За същите пари, които перничани плащат с данъците си, ще имаме 10 пъти повече културен живот в Перник. И то на най-високо ниво“. 

Директорите на културните институци в Перник са сащисани от позицията на кмета, какво предстои и как ще бъдат решени проблемите.

Ясно е обаче, че „културната революция“ на пернишкия кмет ще доведе до сериозен удар върху живота на града.

Епицентър. бг припомня, че в началото на юли т.г.  кметът на Перник Станислав Владимиров поиска увеличение на заплатата си. Причината била, че с повече пари в сметката си щял мисли за благото на града, а не за издръжката на семейството си.
Общинският съвет гласува вместо 2800 лв., градоначалникът  да получава максималната възможна сума от 5070 лв. След медийния шум Владимиров върна решението.
„Предложението, което направих, беше за 4200 лв. брутно възнаграждение“, обяви тогава той.

За сравнение – заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов е 1980 лв. На 380 км от Бургас, в София – Йорданка Фандъкова получава 2900 лв. всеки месец.

В Стара Загора заплатата на кмета Живко Тодоров е по средата – 2300 лв.

Всички те могат да завидят на пернишкия кмет, който се разписва срещу 4200 лв.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук