Ивайло Калфин: В България пари има, но не се знае как да се похарчат
През този месец се свърши доста работа в ЕС. Вече ваксини има. Това, че щамът мутира е нормално според експертите. Това, което е направено досега е много. Европа и ние се учим как да се справяме. Това заяви бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин в предаването „Още от деня“ по БНТ. „ЕК забрави Западните […]

През този месец се свърши доста работа в ЕС. Вече ваксини има. Това, че щамът мутира е нормално според експертите. Това, което е направено досега е много. Европа и ние се учим как да се справяме.

Това заяви бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„ЕК забрави Западните Балкани. ЕС можеше да се погрижи за близките си съседи. Годината на Брекзит започна преди пандемията. Така или иначе до края на годината този въпрос трябва да се реши. Имаме още няколко дни да видим дали ще има споразумение“, коментира той.

„COVID-19 изненада всички. Данните не са в наша полза. Бизнесът е недоволен. За три месеца реакцията на ЕС е за 3,5 трилиона евро. Ако го пренесем на българска територия това означава да сме похарчили над 30 милиарда. Ние не сме дали дори един милиард. България харчи едва 2% от БВП. Силно са надценили българските власти, когато са докладвали реакцията. В България се дадоха най-малко пари. В България пари има, но не се знае как да се похарчат. Тези пари не са стигнали до хората, за да искаме от ЕС. Правителството няма набора от мерки, които използват другите страни, нито идея как да помогне“, обобщи Ивайло Калфин.

Сега европейските страни харчат по друг начин – така, че да подпомогнат предприятията, за да развият зелената енергия. В много страни сега се подпомагат фирмите да закупят подобно оборудване. У нас има пари, но няма идея как да се похарчат, подчерта бившият вицепремиер.

До 2009 г. имахме доста инициативи за регионално сътрудничество на Балканите. След това ние спряхме. Сетихме се, когато дойде Европредседателството. С Турция също имаме много нерешени проблемни. Външната политика изисква постоянство. Спорът ни с Република Северна Македония трябва да е по-прагматичен. Трудните въпроси бяха прехвърлени на експертната комисия, но тя няма как да реши политическите въпроси. Трябва да променим позицията си и да имаме ясни искания. Трябва да бъдем инициативни, да извадим 2-3 въпроса, които са много важни за нас и да ги поставим на масата, заяви още бившият външен министър.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук