За първи път от 800 години на небето грее Витлеемска звезда
Звезден спектакъл ще наблюдаваме в небето тази вечер. За първи път от 800 години насам, така наречената Коледна или Витлеемска звезда ще се появи на небосклона. Уникалното явление се получава, когато планетите Юпитер и Сатурн се подредят в така наречената велика връзка и ще изглеждат почти като една звезда. От НАСА посочват, че двете планети […]

Звезден спектакъл ще наблюдаваме в небето тази вечер. За първи път от 800 години насам, така наречената Коледна или Витлеемска звезда ще се появи на небосклона.

Уникалното явление се получава, когато планетите Юпитер и Сатурн се подредят в така наречената велика връзка и ще изглеждат почти като една звезда.

От НАСА посочват, че двете планети ще са на разстояние само една десета от градуса, което е приблизително дебелината на една монета.

Краят на „съединението“ на Юпитер и Сатурн е наричано “Коледна звезда” или “Коледна целувка”.

Небесният феномен ще може да се види от всяка точка на Земята. Коледната звезда ще се появи ниско в западното небе около час след залез Слънце.

Днес в София то ще залезе в 16,56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети, съобщиха родните астрономи.

България попада в най-добрата зона за наблюдение. Със силен бинокъл ще може да се видят и четирите луни на Юпитер – Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Сближаването няма да е видимо през цялата нощ, а само до около 19.17 ч.

Двете най-големи планети – Юпитер и Сатурн, ще се „сближат“ видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта.

Последните почти толкова „близки съединения“ на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност „сливането“ ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко.

На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 млн. км една от друга, информират астрономите.

Уникалният небесен спектакъл, който учените наричат „велика планетарна връзка, съвпада тази година със зимното слънцестоене на 21 декември, поради което е наричан “звездно слънцестоене”.

Звездата е онова нещо, което Бог използва, за да ни дава някакви знаци. Всеки ще види нещо различно – така е и в библейския текст – пастирите, които са на поляната и пазят стадата си – при тях идва ангел Господен и им казва: „Роди ви се цар и т.н.”, те чуват божествените химни и отиват; животните виждат визуално, защото те са в яслите; мъдреците пък виждат звездата”, казва доц. д-р Ивайло Найденов – декан на Богословския факултет на СУ в ефира на „Неделята на NOVA„.

„Всеки от нас ще види нещо различно в зависимост от това какви духовни очи има, какви са неговите връзки и отношения с Бога. Едни ще бъдат пастири, други ще бъдат мъдреци, трети ще бъдат като животните – може да има и Иродовци, които просто няма да видят”, посочва още той.

„Ние човеците може да заложим в тази звезда нашето си послание. Това би било много красиво, защото имаме нужда и от надежда, и от любов, защото имаме нужда и от топлина и от светлина, особено пък тази година”, добавя д-р Найденов. 

Освен религията и науката изследва мистиката около Витлеемската звезда и поличбата, която тя носи.

„Можем само да видим какви явления са се случвали около времето, когато се предполага, че е бил роден Иисус, но не можем да кажем точно кое явление е обявено и се е имало предвид някога под Витлееемска звезда”, разказва Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Има различни версии. Според някои това е комета и нерядко я изрисуват като такава, тоест като звезда с опашка. Това обаче е едната версия. Може също така да е било съединение на ярки планети, тоест видимо приближаване на ярки планети като да кажем Венера и Юпитер”, казва още той.

И учените, и вярващите ни подканват да гледаме към небето с любопитство и надежда.

 Там, където Витлеемската звезда бележи началото на новия и по-добър живот.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук