Захариева: Ще попитам руския външен министър защо е този интерес към нас
Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Но нямам информация да се е сдобил с някакви важни данни. Знам, че е работил в тази насока, като е правил опити да вербува служители от други министерства и срещу парично възнаграждение. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът и министър на външните […]

Доста станаха напоследък шпионските скандали с участието на Русия. Но нямам информация да се е сдобил с някакви важни данни. Знам, че е работил в тази насока, като е правил опити да вербува служители от други министерства и срещу парично възнаграждение.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя коментира така последния случай с изгонен за шпионаж руски дипломат.

„Когато се срещна с руския външен министър, ще го попитам защо е този интерес към България. Моето предположение е, че руската държава събира информация от всички държави-членки на НАТО, което със сигурност не е правилно“, добави вицепремиерът.

Очевидно Русия събира информация за натовски държави. Не е редно и приятно да се прави, каза още външният министър Екатерина Захариева.

„Въпросното лице се ползва с дипломатически статут. Получихме постановление на главния прокурор с подробности по казуса. Когато си дипломат не може да има наказателно преследване срещу теб. Той се е опитвал да се снабди с информация срещу възнаграждения от хора в институции с достъп до информация. Най-вероятно ще отговорят реципрочно, това е обичайна практика“, каза още Захариева по темата.

„Речта на Ердоган не съм я чела в подробности. Има практика лидерите, които са от едно семейство, да подкрепят една или друга политическа партия. Турция подкрепя ДПС, така го разбирам аз“, коментира Захариева приветствието на президента Ердоган към националната конференция на ДПС.

Захариева отговори и на въпроси, свързани с появилата се във Великобритания нова мутация на коронавируса.

„Хубаво е да имаме координирани действия относно новия вирус във Великобритания. 18 държави от ЕС са взели решение за временно ограничаване на полетите от Великобритания. Има и изисквания за писиар или карантина. Разбирам, че е неприятно. До 31 януари ще е карантината за влизащите от тази страна“, каза тя. 

„Явно бързия нов щам ги накара да имат абсолютен локдаун. Има страни, през които още се лети за Гърция. Там имат изискване за писиар. Съветвам да се пътува само при неотложни случаи. Ситуацията се променя, непредвидим е. Има спешен телефон, на него има 100 000 обаждания. Питат може ли да се пътува до екзотична дестинация. Съветваме да не се пътува. При първата вълна помогнахме на 7000 граждани да се приберат. Някои държави забраниха въздушното си пространство.

Европейската здравна карта важи във Великобритания до 31 декември. Засега нещата са спокойни. Всички знаехме, ме тази Коледа ще е по-различна. Българските граждани, разбира се, могат да се приберат у дома. Никога не е имало забрана. Но ще бъдат 10 дни в карантина“, каза още Захариева.

Имахме съвещание по темата. Следим ситуацията и в момента, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни специалисти да разхлабим мерките, сме готови да реагираме. Днес по предложение на Германия беше свикана спешна среща за координация в кризисни ситуация в рамките на ЕС. Всяка страна докладва какви мерки е взела, както и с информация за новия щам. Очаква се Европейската комисия да излезе с общо предложение, защото е хубаво да имаме координирани действия. Дотук 18 държави са взели решението за ограничаване на полетите до и от Великобритания, коментира министър Захариева.

„Разбирам, че е неприятно и че се променят плановете за празниците, но ние всеки път призоваваме да не се пътува. Всичко е с цел да се забави разпространението на новия щам“, каза още тя и добави, че всеки, който иска да се върне у нас, може да го направи от Великобритания през Гърция, но напомни, че за целта трябва да предоставят PCR тест пред гръцките власти.

Вицепремиерът подчерта, че за хуманитарни и товарните полети от Великобритания няма ограничение.

Нещата засега са спокойни. Но така или иначе всички знаехме, че тази Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни. И разбира се, че българските граждани винаги може да се приберат у нас, но първо трябва да спазят 10-дневна карантина, посочи Екатерина Захариева и разкри, че при снощните полети седем-осем души, разбирайки, че трябва да останат десет дни под карантина, са решили да се върнат обратно за Острова.

По темата с Република Северна Македония външният министър отбеляза, че от българска страна единственото изискване е да се спазва Договорът за приятелсство и добросъседство.

България не оспорва правото на самоопределяне на нито един гражданин на тази планета. Но нашата подкрепа никога не е била безусловна. Искаме да си изпълняват Договора, да няма език омраза, да стимулираме бизнеса, туризма, образованието и културата. За съжаление почти година и половина няма никакъв напредък. Още нямаме дори жп връзка. Имаме два български университета, които чакат година и половина, за да открият свои филиали в Северна Македония, обясни по темата Захариева.

Не трябва да внасяме нерешени въпроси между нас в ЕС. Знам, че на Балканите е трудно да се намалят емоциите, но в политиката това не води до нищо добро, заяви още първият ни дипломат и напомни, че подписването на един документ не е достатъчно, тъй като той трябва и да се изпълнява.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук