Започва проучване дали новият щам на COVID-19 се разпространява и у нас
В България започват проучвания дали новият щам на COVID-19 се разпространява и у нас, съобщи БТВ. Вирусът ще се изолира от пациенти от различни части в страната, за да се провери дали циркулира и тук. Вече е сформиран екип от експерти на Националния център по заразни и паразитни болести, който ще анализира взетите проби от […]

В България започват проучвания дали новият щам на COVID-19 се разпространява и у нас, съобщи БТВ.

Вирусът ще се изолира от пациенти от различни части в страната, за да се провери дали циркулира и тук. Вече е сформиран екип от експерти на Националния център по заразни и паразитни болести, който ще анализира взетите проби от пациенти в България.

Каквo знаем за новия щам и колко е опасен?

Вирусът е характерен със шипче на повърхността си или т.нар. „спайк протеин“, който разпознава рецептора върху повърхността на клетката.
Това помага да влезе в нея и да я инфектира. Установените мутации са именно в тази част на вируса – т.е. по „спайк протеина“.

Проблемът е в това, че нашият имунен отговор също е насочен към тази част на вируса, както и ваксините, тоест създаваме имунитет към нещо, което се променя.

От данните, които са публикувани във Великобритания, става ясно, че там над 1100 души са били заразени с този вирусен вариант, предимно на възраст под 60 години.
Първият случай е от септември. Учените обвързват възникналия в последствие скок в заболеваемостта там именно с новия вирусен вариант, т.е. допускат, че се предава по-лесно, което е и основното притеснение към момента.
Засега е ясно, че новият вирусен вариант вероятно се разпространява по-лесно. Няма данни той да води до по-тежко протичане на заболяването или до по-висока смъртност. Мутациите все пак са част от живота на вирусите, обясняват специалистите, и съвсем не е задължително до оказват значимо влияние.

„До момента има множеството мутации, установени при коронавируса – те са над 12 хиляди мутации, реално не е установено, че оказват влияние върху тежестта на заболяването, дори е доказан щам в Сингапур, при който дадена мутация е довела до по-леко протичане на заболяването“, заяви доц. Нина Янчева, ръководител катедра по инфекциозни болести в Мудицински университет – София.
ръце.

В България също започват проучвания – вирусът ще се изолира от пациенти от различни части в страната, за да се провери дали циркулира и тук.
„Имаме намерение през януари да направим изследване, с което ще направим целогеномно секвениране на проби, подбрани от различни части на страната и от различно време“, каза доц. Ивайло Алексиев, Национален център по заразни и паразитни болести.

До момента у нас са установени множество мутации на вируса, вероятно внесени от различни части на света по различно време, се казва в материала на БТВ.

Новият вариант повдигна и въпросът дали той ще компрометира ефективността на първите ваксини срещу COVID-19.
„Към момента поне данните на водещи учени от света показват, че не би трябвало да се очаква влошаване на ефекта, той е забележително висок – над 90%“, обясни доц. Борислав Борисов, председател на УС на Българската асоциация по клинични проучвания.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук