Жилищен блок в Тутракан пропадна, има ли опасност за хората
След ВиК авария, хората от жилищен блок в Тутракан разбират, че сградата потъва. Част от тях са напуснали блока, а други живеят там, но без вода Може ли да се спаси блока и годен ли е за живеене? Отговорите дава Bulgaria ON AIR В блок, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро […]

След ВиК авария, хората от жилищен блок в Тутракан разбират, че сградата потъва. Част от тях са напуснали блока, а други живеят там, но без вода

Може ли да се спаси блока и годен ли е за живеене? Отговорите дава Bulgaria ON AIR

В блок, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 човека. Днес са по-малко и живеят в страх. Причината – от лятото блокът е потънал над 35 сантиметра.

„Някои се изнесоха, други си останаха тук, но се живее със страх. И поради факта, че виновната страна беше канализацията, хората останаха и без вода. 6 месеца без вода, пускаме за половин час, колкото да си измиеш ръцете и очите сутрин“, каза Славейко Йорданов.

Кирил Георгиев сподели, че се страхува се за живота си.

„Всичко е възможно, може по всяко време да се наклони и да стане по-лошо“, допълни той.

„Впоследствие, след като започнахме да разучаваме обстановката, разбрахме, че този блок още при самото му строителство канализацията е била компрометирана“, коментира кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Освен потъването, блокът се измества и настрани. Това личи от отворилия се процеп между двете му секции. Заради усукването и потъването на сградата се появяват и пукнатини и около него.

„Ако има дъждове, както миналата година, тази вода от покривите и от пътеките ще отиде в основите. И ако не се вземат мерки, ще потънат още и ще скъсат тока“, добави Тодор Костадинов.

Благодарение на бързите и настоятелни усилия на Общината обаче, идват специалисти, правят сондажи и проучвания, и наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 хил. лв. за укрепването на блока.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук