Доц. Стойчо Стойчев: Отварянето на училищата ще бъде грешка
С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма през януари, ще бъде грешка. Това написа във Фейсбук политологът доц. Стойчо Стойчев. Той пояснява, че ако […]

С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма през януари, ще бъде грешка. Това написа във Фейсбук политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той пояснява, че ако инкубационният период на коронавируса е от 1 до 2 седмици след инфектирането, а развитието на болестта до летален изход отнема средно около 2 седмици, то експоненциалното нарастване на смъртността, поразително започва 3-4 седмици след началото на учебната година.

Стойчев уточнява, че животът на българина се върти около децата му и това също трябва да се вземе предвид, тъй като именно децата най-често биват преносители без симптоми, няма как да се очаква да носят маски или да спазват социалната дистанция помежду си и със своите родители и близки. Именно затова според него събирането им отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение на болестта.

Според него този риск се усилва многократно и от сезонното увеличение на смъртността в страната през януари по принцип, вероятно в резултат от максимално благоприятните условия за епидемиологично развитие на респираторните заболявания, в чиято група попада и този вирус, през декември и януари.

„Разумно би било да се изчака поне до края на март (данните на НСИ показват нормализиране на нивата до средните от април насетне), когато и покритието на ваксините ще бъде относително адекватно“, аргументира се Стойчев.

По думите му ако правителството има желание да либерализира ограниченията, то много по-безопасно ще бъде в друга посока – ресторанти, кафенета, спортни центрове и съоръжения.

„Ясно е че задържането на децата вкъщи още 2-3 месеца ще затрудни значително родителите и на практика ще провали учебната година за учениците до 4-5 клас, но това е цена, която по-добре да платим. Иначе ще стане съвсем като във военно време. Поне по отношение на статистиката за смъртността“, завършва социологът.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук