Великобритания ще отбележи излизането си от ЕС със символичен удар на Биг Бен
Точно в 23:00 часа по Гринуич на 31 декември (полунощ в Брюксел), часовникът на Биг Бен ще удари, за да отбележи края на преходния период преди излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз, съобщава националният ежедневник The Telegraph, като се позовава на представители на Камара на общините. Решението бе предшествано от разгорещени дискусии, тъй […]

Точно в 23:00 часа по Гринуич на 31 декември (полунощ в Брюксел), часовникът на Биг Бен ще удари, за да отбележи края на преходния период преди излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз, съобщава националният ежедневник The Telegraph, като се позовава на представители на Камара на общините.

Решението бе предшествано от разгорещени дискусии, тъй като свързването на основната камбана на Биг Бен в момента изисква значителни финансови разходи, отбелязват от редакцията.

Както обеща премиерът Борис Джонсън, Великобритания окончателно ще напусне европейския единен пазар на 31 декември, независимо дали Лондон ще успее да постигне споразумения с Брюксел за търговията, сигурността и рибарството.

Кулата на Елизабет, на върха на която е емблематичният Биг Бен, се реновира от няколко години. Общите разходи за възстановителните работи, според предварителните оценки, надхвърлят 60 милиона британски лири. Към момента стрелките на часовника, както и камбаната, не функционират.

Ето защо предложението за ознаменуването по подобен начин на Брекзит доведе до разгорещени дискусии в парламента в Лондон. Комисията на Камарата на общините заяви, че възстановяването на камбаната ще струва 500 000 британски лири – най-напред трябва да се положи подът, който е демонтиран, и за да бъде тя положена отново на място заедно с цялото необходимо оборудване.

В тази връзка Джонсън и други привърженици на Брекзит стартираха обширна кампания за събиране на дарения за възстановителните работи. Скандалът обаче избухна, когато стана ясно, че събраните от тях 150 000 британски лири не могат да бъдат използвани по предназначение поради строги законови ограничения, отбелязва The Daily Telegraph.

Смята се, че камбаната на Биг Бен е кръстена на сър Бенджамин Хол. Тя тежи почти 14 тона, висока е 2,2 м и има диаметър от 2,7 м, припомнят от редакцията.

Преди Нова година механиците на Биг Бен ще проведат поредица от тестове, за да се уверят, че на 31 декември всичко ще сработи както трябва.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук