Борис Джонсън свика Съвета за извънредни ситуации заради решението на Франция да затвори границите
Британският премиер Борис Джонсън свика спешно заседание на правителствения комитет по извънредни ситуации (COBRA) днес, след като Франция затвори границите си с Обединеното кралство, за да спре разпространението на новия щам на Covid-19, който бързо се разпространява в Лондон и югоизточната част на Англия, съобщават Associated Press (AP) и Агенция „Фокус“. Товарният трафик се сблъска […]

Британският премиер Борис Джонсън свика спешно заседание на правителствения комитет по извънредни ситуации (COBRA) днес, след като Франция затвори границите си с Обединеното кралство, за да спре разпространението на новия щам на Covid-19, който бързо се разпространява в Лондон и югоизточната част на Англия, съобщават Associated Press (AP) и Агенция „Фокус“.

Товарният трафик се сблъска с големи смущения, след като Франция затвори границите си за 48 часа, което означава, че камионите не могат да пресичат Ламанша. Преди това правителството на Джонсън призова гражданите и чужденците да избягват пътувания до окръг Кент, където се намират много от пристанищата, които пресичат Ламанша. Евротунелът също прекрати дейността си.

Канада и Полша са сред последните страни, които спряха полетите от Великобритания, следвайки по-голямата част от Европа. Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Ирландия и България бяха сред тези, които обявиха ограничения за полети от Великобритания. По-късно към този списък се присъединиха Турция и Русия.

Борис Джонсън обяви миналата събота, 19 декември, въвеждането на тежки ограничения в Лондон и югоизточната част на Англия, след предупреждения на учените, че новият щам на Covid-19 се разпространява много по-бързо от щамовете, известни доскоро. В неделя Великобритания регистрира рекордните 35 928 нови случая.

Въпреки че експертите подчертават, че няма доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, ясно е, че повече случаи неизбежно ще доведат до увеличаване на броя на хоспитализациите и последващи смъртни случаи, свързани с вируса, отбелязва AP.

Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че забраната на Франция за товарни превози е „леко изненадваща“ и че агенцията му разработва авариен план за Кент.

Европейската организация за безопасност на въздушната навигация (EUROCONTROL) предупреди в понеделник, че Европа ще бъде изправена пред „значително въздействие“ върху своите въздушни транспортни коридори, след като няколко държави прекъснаха транспортните връзки с Обединеното кралство поради опасения за новия щам на Covid-19.

„Ще видим значително въздействие върху мрежата (въздушни пътувания) в резултат на новото напрежение в Обединеното кралство“, написа в Туитър изпълнителният директор на EUROCONTROL Иймон Бренън и добави, че миналата седмица от понеделник до събота има 900 полета на ден между Великобритания и 27-те държави-членки на Европейският съюз.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук