Прилики и разлики между първите одобрени в САЩ ваксини
До сега в САЩ са одобрени две ваксини: „Pfizer/ BioNTech“ и „Moderna“. Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително. Д-р Уерта обяснява разликите за CNN: Ваксината на Moderna На виртуална среща във Вашингтон, проведена на 17 декември, 21 експерти, членове на групата на съветниците по […]

До сега в САЩ са одобрени две ваксини: „Pfizer/ BioNTech“ и „Moderna“. Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително.

Д-р Уерта обяснява разликите за CNN:

Ваксината на Moderna На виртуална среща във Вашингтон, проведена на 17 декември, 21 експерти, членове на групата на съветниците по ваксинация на Американската администрация по храните и лекарствата, гласуваха 20 „за“ с един „въздържал се“, за да препоръчат разрешение за употреба, като спешен случай ваксината от лабораторията Moderna. Единственият глас против беше подаден от д-р Майкъл Курила, директор на Отдела за клинични иновации в Националния център за напредък на транслационните науки, част от Националния здравен институт на САЩ.

Д-р Курила каза, че би предпочел разрешението да бъде адресирано само до хора с висок риск, тъй като според него общото ваксиниране за хора над 18 години е твърде широко. Това, което последва, както се случи с разрешаването на ваксината на „Pfizer“ е, че FDA прие препоръката на своите експерти.

След това Консултативната комисия по имунизационните практики на центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ (CDC) се събира в рамките на 48 часа след това решение, за да реши най-накрая кои ще бъдат американците, които ще получат ваксината.

От друга страна, комисията много вероятно ще потвърди, че първите, които ще бъдат ваксинирани, ще бъдат здравните работници и възрастните жители на заведения за дългосрочни грижи.

Приликите 

Ваксината на „Moderna“ използва същата технология за РНК пратеник като ваксината на „Pfizer“, но има важни прилики и разлики, които ще разгледаме по-долу. Основното сходство е, че и двете използват новата технология на пратеник РНК или иРНК, която не използва пълния вирус, а генетична последователност на вирусния геном в крайния си продукт. Това, което учените направиха, е да дешифрират генетичния състав на шипа, подобна на антена структура, направена от протеини, която позволява на вируса да влезе в клетката.

Вирусният геном съдържа инструкции за създаване на собствени протеини с шипове и изследователите декодират това ръководство с инструкции, за да го направят. Това ръководство за употреба всъщност представлява молекула, наречена пратеник РНК 1273, която след пречистването, представлява ваксината. 

Когато се инжектира в хората, тази 1273 пратена РНК се поема от човешките клетки, които започват да произвеждат шип протеин. Той подвежда защитната система да мисли, че тялото е атакувано от целия вирус. Тялото реагира с производството на неутрализиращи антитела, които са това, което предпазва от бъдещи инфекции.

Разликите

Сред разликите обаче са, че ваксината на „Pfizer“ е лицензирана за употреба при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години. Докато ваксината на „Moderna“ е одобрена за хора над 18-годишна възраст. Друга разлика е, че ваксината на „Moderna“ съдържа 100 микрограма и РНК, докато ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма.

Причината за голямата разлика между тези дози не е известна, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на факта, че генетичните последователности на и РНК и на двете ваксини имат малки разлики в кода.

Друга разлика е, че ваксината на „Pfizer“ се дава през 21 дни, докато на Moderna се дава през 28 дни.

Друга важна разлика е точката на замръзване, в която те трябва да се съхраняват. „Pfizer“ изисква тя да бъде минус 70 градуса по Целзий, а на „Moderna“ изисква съхранение при температура от минус 20 градуса по Целзий.

Температурата: голяма разлика между двете ваксини

Тази разлика е много важна, тъй като ваксината на „Moderna“ може да се съхранява в обикновени фризери. Това би направило възможно то да бъде по-полезно в малките градове, които не разполагат със специализираните фризери, които ваксината на „Pfizer“ изисква.

Друга важна разлика е обвивката, която деликатните и РНК молекули използват за своето запазване и транспортиране в клетките. Тази обвивка се състои от микроскопични мастни частици, наречени наночастици.

Тези от „Pfizer“ се произвеждат в канадската лаборатория „Acuitas“, докато „Moderna“ произвежда свои собствени наночастици.

Тази разлика в наночастиците мазнини прави разликата в нуждите от замразяване на ваксините и вероятно ще повлияе и на начина им на работа. Както Брайън Фъргюсън, изследовател по имунология от университета в Кеймбридж, каза пред „Файнешънъл Таймс“, имайки известна възпалителна активност, възможно е тези наночастици да имат действие, което помага на имунната система да произвежда антитела и Т-клетки, насочени към Вирусът Sars-CoV-2.

В заключение, въпреки че използват една и съща технология за РНК пратеник и имат повече от 94% ефективност, двете ваксини имат важни разлики, клиничното значение на които ще бъде известно, когато и двете започнат да се използват в реалния свят, извън клиничните изпитвания. контролиран.

Превод: БГНЕС

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук