Борисов в Пазарджик проверява депо за боклук: Докато другите бърборят, ние изграждаме (Видео)
„Как няма да сме първи по смъртност, като лесно да се хвърли на полето, а после да се запали и да се обгазяват хората. Това е правено досега, защото е най-лесно. А е как намираме начин и го правим модерно. 31 млн. лв. са инвестирани тук“. Това заяви премиерът Борисов, който  отново е на обиколка […]

„Как няма да сме първи по смъртност, като лесно да се хвърли на полето, а после да се запали и да се обгазяват хората. Това е правено досега, защото е най-лесно. А е как намираме начин и го правим модерно. 31 млн. лв. са инвестирани тук“.

Това заяви премиерът Борисов, който  отново е на обиколка из страната. Този път в Пазарджик, където са изградили ново депо за боклук в града, чиято стойност е за над 19 млн. лева.

Заедно с него бе здравният министър Костадин Ангелов, както и на екологията – Емил Димитров – Ревизоро.

Кметът поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева., а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г. Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

„То затова не е правено защото струва 31 млн. лева“, обясни Борисов.

„Депото е било спряно през 1986 г. Сега коя година е? Тези, които обичат да бърборят, да видят какво направили за 50 г. И да сравнят с нашата работа за 10 г.“, призова премиерът.

Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората. Премиерът анонсира и новина за нов път за 80 млн. лв., който да изведе трафика от града и да е бърза отсечка за пътуващит магистралата. Строи се и нова спортна зала, като се ремонтира и старата.

„Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност.“, каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци, разгневи се Борисов.

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 7 общини.

Борисов разгледа депото и инсталацията за сепариране., чиято цел е да се намали обемът, който след това да отиде в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък пък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция.

Премиерът изтъкна, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

Кметът на Пазарджик пък поясни, че ще разширят и обемът на пречиствателната им станция и така ще дадат възможност и на други населени места да се присъединят.

Заяви, че до края на годината ще бъде обявена поръчката на Западания околовръстен път, а през март да започне стоежа, който за 2-3 години ще бъде довършен. Наред с това ще ремонтират още две пътни отсечки в общината, които водят до Батак и Велинград.

Той благодари на Борисов за новата спортна залата и за ремонта на старата. Първата вече се изграждала, а втората- чакат финансиране. „Докато другите бърборят, ние изграждаме- депа, пречиствателни станции.

Това води до подобряване на здравето на гражданите. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво са направили за 50 години и какво ние само за няколко години“, каза Борисов.

Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората. Кметът е уверен, че ще идват нови инвестиции, включително и от Швейцария. Ревизоро пък поясни, че рехабилитират мрежата за язовир Елеко и всичко земеделски производители на 100 % в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода, включително и този канала.

А това станало възможно благодарение на заповедите на премиера Борисов. Язовирът „Попово“ също щял да бъде даден на земеделците, който в момента е спрян.

На място в града проф. Костадин Ангелов разкри за нов проект за медицинските сестри. „Ще субсидираме общините допълни, за да се получат по-високи заплати за лекарите и сестрите, които отидат да работят в провинцията. Сега разработваме програма за жилища и ето тук ще направим реновация на тази сграда, която да бъде давана на медицински сестри, за да могат да учат. Ще да го ползват и лаборанти“, каза здравният министър и уточни, че проектът е за 7 млн. лв.

Преди месец за сестрите взехме решение, че тази професия – специалист по здравни грижи, ще бъде приоритетна. Студенти получават двойни стипендии, а университетите, които откриват тази специалност, ще имат повече финансиране. Тук поискаха и ангиограф и по ваше разпореждане подготвихме парите, които тази седмица вече ще бъдат преведени на болниците, каза още Ангелов.

„Благодарим на лекарите за грижите и вече оздравелите са повече от болните, което го дължим на вас! Затова помагаме и виждаме, че Министерство на здравеопазването действа и организира всичко бързо“, заяви на свой ред Борисов. 
 

Очаквайте подробности!

 

„>

„>

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук