Tрима българи са съдени в САЩ за износ на технологии за Русия
Един руски и трима български граждани са с повдигнати обвинения в САЩ за незаконен износ на стратегически технологии за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието. Имената на българите са Димитър Димитров, Милан Димитров и Мариана Гаргова, а руснакът е Иляс Сабиров, предаде ТАСС. По-рано министерството на търговията на САЩ публикува черен списък от физически и […]

Един руски и трима български граждани са с повдигнати обвинения в САЩ за незаконен износ на стратегически технологии за Русия, съобщи американското министерство на правосъдието. Имената на българите са Димитър Димитров, Милан Димитров и Мариана Гаргова, а руснакът е Иляс Сабиров, предаде ТАСС.

По-рано министерството на търговията на САЩ публикува черен списък от физически и юридически лица, които застрашават националите интереси и сигурността на Съединените щати. В него попаднаха руските компании „Космос Комплект“ и „Совтест Комп“, а също Иляс Сабиров.

Според обвинителния акт, внесен в съда в Остин, Тексас, на 18 декември, четиримата заподозрени са закупували и изнасяли в Русия без разрешение от американското правителство интегрални схеми, чието основно приложение е в космическите апарати, военната техника и медицинската електроника. Прокурорите твърдят, че Сабиров ръководи „Космос Комплект“ и „Совтест Комп“, които пък контролират регистрираната в България фирма „Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп“ (MTIG). Именно чрез нея се извършвали незаконните транзакции.

„Отново и отново виждаме стремежа на руснаците да получат достъп до секретни американски технологии. Подсъдимите са обвинени в незаконен износ на радиационно устойчиви чипове в Русия и в създаване на бизнес в България с цел да бъдат заобиколени правоохранителните органи на САЩ“, – заяви помощник-главният прокурор по националната сигурност Джон Демърс, цитиран от „Дойче Веле“.

По данни на следствието, през 2014 г. ответниците са се срещнали с производител на радиационно устойчиви компоненти в Остин и са били информирани, че тези схеми не може да се изнасят за Русия поради наложените от САЩ търговски ограничения. След това Сабиров е основал MTIG в България и е придобил такива схеми. Те са изнесени в България през 2015 г., а след това пренасочени от MTIG към компаниите на Сабиров в Русия, за което „Совтест Комп“ е превела на MTIG над $1 млн.

През същият период MTIG, по искане на Сабиров, е поръчала други електронни компоненти за над $1,7 млн., произведени от още една американска компания. Те също са били изнесени от САЩ в България, преопаковани и реекспортирани в Русия, пояснява американското правосъдно министерство.

Източник Сега

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук