Сергей Станишев: COVID-19 беше политическият фактор на годината
COVID-19 беше политическият фактор на годината. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в предаването „Годината“ по Дарик радио. Той посочи, че дума на 2020 г. е пандемия. „Мисля, че няма нужда да бъда оригинален. Пандемия е в устата на […]

COVID-19 беше политическият фактор на годината.

Това каза президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в предаването „Годината“ по Дарик радио.

Той посочи, че дума на 2020 г. е пандемия.

„Мисля, че няма нужда да бъда оригинален. Пандемия е в устата на всички“, каза още Станишев.

„Пандемията измести всичко. Тя стана факторът, който определи политическото поведение на всички. Не само в политиката, това стана фактор, който определя живота на хората в огромна степен. Не само от гледна точка на здравето и притеснението, което имат огромна част от гражданите, но от гледна точка на икономиката. Несигурността на бизнесите, на работата, на доходите е ужасна и голяма депресия владее обществата в Европа“, обясни Сергей Станишев.

Той отчете, че ПЕС от много години говори, че наред с националните програми за подкрепа на безработицата, трябва да има европейски. „България вече получава 500 млн. за да помогне сега по време на тази пандемия на хората, които са в риск или губят работа да не се случи това и да имат доходи. Това е нова политика, която стана реалност заради пандемията. Преди COVID-19 беше немислимо да се разговаря за общ европейски дълг“, допълни още Станишев.

Той посочи, че тежестта на тази икономическа криза е много по-тежка от кризата 2008 -2010.

„Не може по време на война, а това е една форма на война, като гледаме броя на починалите хора в България – два пъти повече от нормалното за последните месеци. Това показва тежестта на тази криза. Икономическите ефекти са толкова сериозни. Всеки бизнес го усеща. Всеки работещ човек го усеща. Да се робува на традиционни подходи, няма да свърши работа“, заяви Сергей Станишев.

Лидерът на ПЕС посочи, че не може да вини Европа. „ЕС няма достатъчно пълномощия в сферата на здравеопазването. Това е грешка, защото видяхме хаоса“, изтъкна още той.

Според него по отношение на икономическите и финансови мерки ЕС е бил бърз и адекватен. „Общият мащаб на финансирането, което е осигурено вече е 1 трилион и 800 млрд. евро“, добави още Станишев.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук