Костадин Ангелов: Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави!
Думата на 2020 година е „позитивен“ в недобрия смисъл на тази дума, каза Костадин Ангелов. Дарик радио избра медиците срещу Ковид-19 за „Политик на годината“ за 2020 година, обяви водещия Кирил Вълчев пред министъра на здравеопазването. Около 30 хил. лекари са на предна линия, а също и около 7 хил. зъболекари и около 4 хил. […]

Думата на 2020 година е „позитивен“ в недобрия смисъл на тази дума, каза Костадин Ангелов.

Дарик радио избра медиците срещу Ковид-19 за „Политик на годината“ за 2020 година, обяви водещия Кирил Вълчев пред министъра на здравеопазването.

Около 30 хил. лекари са на предна линия, а също и около 7 хил. зъболекари и около 4 хил. и петстотин са общопрактикуващите лекари.

Реформата в здравеопазването бе друг акцент в интервюто.

Въпреки липсата на лекарство за Ковид медиците спасиха хиляди човешки животи. На два пъти през годината медиците успяха да убедят българските политици да наложат българите да спазват противоепидемичните мерки. Затова Дарик радио избра за политик на годината медиците, които се бориха срещу Ковид.

По думите на здравния министър тази награда събира във себе си всичко, което са направили тези хора през годината – те са една невидима армия, която се бори с един невидим враг. 

Позитивен, в недобрия смисъл, е думата на 2020 година, обяви в предаването „Годината“ на „Дарик“ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че лекарите са приблизително 30 000 души, зъболекарите около 7 500, фармацевтите също, общопрактикуващите лекари са около 4 500 души. Медиците са като една многолюдна армия, която, ако действа като един, може да се бори срещу това предизвикателство, каза министърът и за пореден път коментира: Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам българските граждани да бъдат здрави. 

Попитан защо България е на челните места по смъртност, проф. Костадин Ангелов отговори: Когато този вирус се „залепи” за един човек, който има хронично заболяване, той усложнява протичането му и води до неблагоприятен изход на това заболяванеИменно затова аз казах на един от брифингите, ще го повторя и пред Вас – аз не искам българските граждани да бъдат излекувани. Аз искам българските граждани да бъдат здрави. И именно в тази посока ще насочим усилия да предложим този план за здравето на нацията, който да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смърт, за да можем да постигнем след време демографски показатели, които да са измерими и съпоставими с тези в европейските държави.

По думите му, заради Ковид-19 сме разбрали много истини. Здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. 

Но в същото време системата на здравеопазването е нереформирана. „Ние трябва да извадим от нея най-доброто, колкото и усилия да ни коства.

Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение, заяви проф. Ангелов.

Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.

Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви: Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване. 

Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части, обясни министърът: Първична – общопрактикуващите лекари, и специализирана – специалистите в ДКЦ-тата. Много трудно е за обяснение това, което се случва, но ако погледнем жертвите при лекарите, ще видите че там има много общопрактикуващи лекари. Това са техните усилия, които те полагат. Със сигурност в света нямаше система, която беше подготвена за тази атака на вируса.

Но ние се стремим да направим всичко, което е по силите ни за да могат българските граждани да получат помощта, от която имат нужда. Тези лекари в момента са първата линия. Те решават проблемите на пациентите, консултират ги, посочи проф. Ангелов и добави: Най-важното, което трябва да кажа е, че в медицината и в такъв тип световна криза не можем да изведем онези математически правила, които вие очаквате – това е непредвидимо, ние не можем да прогнозираме поведението на вируса.

В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата. 

Нашата цел е да затворим максимално много опасности, за да намалим темпа на разпространение на вируса, посочи проф. Ангелов.  

Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините, обяви здравният министър. И добави: Искам да гарантирам, че българските граждани ще бъдат най-информираните граждани от ЕС. 

Надежда ще е думата на 2021 година, смята здравният министър.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук