Какво учат по история децата в Северна Македония
Какво пише в учебниците по история за 6 и 7 клас, по които учат децата в югозападната ни съседка? Шест поколения в Република Северна Македония учат следните твърдения по своите по учебници: До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия – че са македонци. Единственото, което не се променя през […]

Какво пише в учебниците по история за 6 и 7 клас, по които учат децата в югозападната ни съседка?

Шест поколения в Република Северна Македония учат следните твърдения по своите по учебници:

До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия – че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България, заяви за БНТ проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

В Скопие смятат, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

В учебниците по история в Република Северна Македония пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя – Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 г., отхвърля я и създава македонско царство.

В учебниците в Скопие четем, че в държавата на Самуил се пишело на „македонски славянски език“.

Според учебниците в Република Северна Македония глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, за да „християнизират по-лесно македонските славяни около Солун“, като впоследствие славянската писменост се разпространила в други съседни земи – най-първо в България.

Свети Климент – първият епископ, проповядвал на български език и основател на Охридската книжовна школа – в учебниците в Скопие е представен като говорещ на „старославянски“ и основоположник на „македонската църква“.

Охридската архиепископия, което е наименование на българската автокефална православна църква в завоюваните от Византия български земи, според учебниците в Скопие, е самостоятелна македонска църква.

Българите, според учебниците в Скопие, са „монголско татарско племе от тюркската група народи„.

Жителите на днешната Република Северна Македония, според техните историци, са наследници на „антични македонци“ и митичния герой „Македон“, претопени от славянски племена през 5-8 век.

Никъде не споменават, че в земите между Солун и Битолия живеят прабългарите на Кубер.

За Гоце Делчев разбираме, че е роден в „многочленно семейство в Кукуш„. Прилагателното „българско“ е изпуснато.

Илинденско-Преображенското въстание е станало само „Илинденско“ в опит да бъде „отвързано“ от българския му произход.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук