Затварят Лондон и Югоизточна Англия заради новия щам на Covid-19, той е с до 70% по-заразен
Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота заповед за „оставане у дома“ за Лондон и Югоизточна Англия, за да бъде забавено разпространението на нов щам на коронавируса, който е значително по-заразен, предаде АФП. Новият щам на вируса „изглежда се предава значително по-лесно“, каза Джонсън по време на брифинг по телевизията. Той нареди нови ограничения за […]

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота заповед за „оставане у дома“ за Лондон и Югоизточна Англия, за да бъде забавено разпространението на нов щам на коронавируса, който е значително по-заразен, предаде АФП.

Новият щам на вируса „изглежда се предава значително по-лесно“, каза Джонсън по време на брифинг по телевизията. Той нареди нови ограничения за Лондон и Югоизточна Англия от неделя, заявявайки, че според новите правила от „четвърто ниво“ „жителите в тези райони трябва да останат у дома“ поне до 30 декември.

От утре в столицата Лондон и югоизточна Англия отново ще бъде въведено максимално равнище на ограничителните мерки заради разпространението на новия щам, съобщи британският премиер. Той призова британците да се подготвят за едно по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Нещата ще са радикално различни до Великден, заяви Джонсън, визирайки започналата кампания по масово ваксиниране на населението във Великобритания.

Британският премиер говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с министри, посветено на епидемичната обстановка.

На този фон броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания днес надхвърли 2 милиона.

На същата пресконференция, главният здравен инспектор на Англия Крис Уити каза, че новият щам се разпространява невероятно бързо в Лондон и югоизточната част на британската област, но по-бавно в останалите райони. Шансовете човек да умре или да отиде в болница след заразяване с тази разновидност на коронавируса са приблизително същите като при стария вариант, отбеляза Уити.

Той подчерта, че това не е най-лошият момент от епидемията, тъй като вече са налице медицински контрамерки.

Британският главен научен съветник Патрик Валанс каза, че ваксините изглежда изграждат имунитет срещу новия щам. Необходими са нови ограничителни мерки, за да бъде поставена ситуацията с разпространението на тази разновидност на коронавируса под контрол, заяви още той.

През последното денонощие във Великобритания са били регистрирани 27 хиляди нови заразени. 534 човека с коронавирус са починали, съобщи правителството, цитирано от ТАСС.

С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания надхвърли 2 милиона и 4 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател.

Броят на смъртните случаи във Великобритания превиши 67 хиляди. Страната е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, която съобщи днес за 553 починали през последното денонощие и общо близо 68 500.

Източник БТА

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук