Екатерина Захариева: Военно аташе е събирал информация извън закона
„Думата на 2020 година е „несигурност“.“ Това каза пред Дарик радио министър Захариева и допълни, че пандемията е довела  до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето. Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите са останали. „Първите месеци външните министри почти не правиха […]

„Думата на 2020 година е „несигурност“.“

Това каза пред Дарик радио министър Захариева и допълни, че пандемията е довела  до несигурност за бъдещето, за работата, за здравето.

Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите са останали.

Първите месеци външните министри почти не правиха външна политика. Осигурявахме достъп до летища и до граници на гражданите ни по целия свят. Звъняхме да питаме има ли маски, има ли спирт„, каза външният министър. 

Конфликтите останаха, а някои от тях се задълбочиха. И лидерите, и външните министри бяха концентрирани върху това да спасят гражданите. Във външната политика физическият контакт е изключително важен, каза още Захариева.

България не е променила мнението си, че мястото на всички страни от Западните балкани е в ЕС. България настоя за видими резултати по изпълнение на договора. Българското правителство предложи рамкова позиция, и българският пармалент я прие единодушно„, заяви външният министър. 

Винаги може да се изисква и повече в един договор. Проблемът е, че доверието е вече на много ниско ниво, коментира външният министър във връзка с подписания по-рано в РС Македония договор за добросъседство.

Никой не оспорва правото на свободно изразяване, каза още Захариева.

Г-н президентът (на РС Македония – Стево Пендаровски, бел. ред.) много добре знае за какво става въпрос, не бива да изопачава, посочи външният ни министър. По думите ѝ пропагандата в РС Македония цели да разсее вниманието от това, че не се спазват договореностите, записани в договора за добросъседство.

Нашият проблем е, че нашите приятели от РС Македония се опитват да прехвърлят на историците политическите въпроси. Политическите проблеми трябва да бъдат решени от политиците“, смята още тя. 

Езикът никога не е бил непреодолима пречка за присъединяването на РС Македония за нас. Това е непреодолима пречка за тях„, заяви Екатерина Захариева

Нашата позиция не е лесна за разбиране. Така или иначе ще продължим усилията да я обясняваме. Това не означава обаче, че България трябва да продължи да си затваря очите, каза още външният министър.

За да се разрешат проблемите с РС Македония, трябва да се намалят емоциите. С емоции и с разговори през медиите няма да стане. Доброжелателност, отвореност, поставяне на проблемите на масата и оставяне на историците спокойно да си свършат работата без политически натиск. Единственият начин е това“, обясни Захариева

Военно аташе е събирал информация извън закона на България, каза Екатерина Захариева. Има достатъчно доказателства за това.

По въпроса за отношенията между България и Русия външният министър коментира, че те не са лоши, но извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не помага за подобряването им. 

Надежда ще е думата на 2021 г., смята Екатерина Захариева.

Тази несигурност се отрази и на работата на министрите на външните работи, каза още Захариева, но допълни, че конфликтите останаха.

Темата за отношенията на страната ни с РС Македония бе една от основните теми в интервюто.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук