БСП застана срещу кмета си в Перник
Станислав Владимиров ще прави съкращения в общинските културни институти Тясното партийно ръководство на левицата застана срещу кмета си в Перник Станислав Владимиров. Повод за приетата остра позиция на Изпълнителното бюро на БСП е решението да бъдат закрити Общинският драматичен театър и съставите към Двореца на културата в града – Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен […]

Станислав Владимиров ще прави съкращения в общинските културни институти

Тясното партийно ръководство на левицата застана срещу кмета си в Перник Станислав Владимиров. Повод за приетата остра позиция на Изпълнителното бюро на БСП е решението да бъдат закрити Общинският драматичен театър и съставите към Двореца на културата в града – Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър.

Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш може да се окаже бавна и тежка задача, отнема години; да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден„, заявяват от ИБ, пише в.Сега.

Според социалистите е „немислимо и недопустимо в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история“.

ИБ на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на кмета на Перник спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители„, настоява още ръководството на левицата.

Позицията е била гласувана от ИБ с пълно единодушие и е приета след множество реакции на културни дейци от цялата страна, посочват от партийния пресцентър.

Около 1 млн. лв. са средствата, предназначени за културните институции и за Младежкия дом в бюджета на общината. Според кмета Владимиров сега те отивали основно за заплати без отсреща да има реален продукт. Парите се запазват, дори ще бъдат и повече, но те са за дейности, не само за заплати, заяви кметът.

Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н. Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, това си е за прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага”, каза кметът пред БНР.

Напрежението между ръководството на БСП и Станислав Владимиров не е от вчера. То тръгна още по времето на водната криза в Перник в началото на годината и строежът на новия водопровод, финансиран от правителството. Тогава Владимиров неведнъж се води в джипа на премиера Бойко Борисов по време на инспекции на изграждането му, а двамата демонстрираха много добри отношения. 

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук