Томислав Дончев: Не очаквайте от мен безочлив отговор, че се справяме с Ковид кризата
„Не очаквайте от мен безочлив отговор , че сме се справили с вируса и ситуацията в страната. Никой в света не се е справил.  Учените търсят причините за високата смъртност у нас.  Вероятно една от причината за това да е влошеният здравен статус на населението.  Едва ли има някой, който да се е справил.” Това […]

„Не очаквайте от мен безочлив отговор , че сме се справили с вируса и ситуацията в страната. Никой в света не се е справил.  Учените търсят причините за високата смъртност у нас.  Вероятно една от причината за това да е влошеният здравен статус на населението.  Едва ли има някой, който да се е справил.”

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването в „Панорама” по БНТ. Той заяви, че ситуацията сега и пролетта е съвсем различна, тъй като тогава не се знаеше нищо за вируса, а е имало само протоколите от Китай.

Лошият здравословен статус на голяма част от българите може би е причината за високата смъртност у нас, коментира още той.

„За съжаление, твърде много хора не успяват да излязат от битката с вируса, но системата натрупа опит.И за това бяха наложени твърди ограничителни мерки”, каза Дончев. Той допълни, че правителството се води от експертизата на лекарите и здравните специалисти, а политиците ги правят в заповеди.

Вицепремиерът Дончев потвърди, че се съобразяват с искането на хората, но ако то не противоречи на лекарската експертиза.

„Формите на подкрепа са коренно различни, по който държавата е инвестирала пари до момента в кризата. През пролетта бе сметка на европейските програми. Сега се наложи цялата система да се пренастрои и да работи на други обороти. Първите пари успяха през май да дойдат след два месеца, сега се надяваме да сме по-бързи”, каза Дончев. 

По отношение на европейските пари в размер на 29 милиарда, вицепремиерът Дончев заяви, че  много сериозни преговори текат през последните два месеца с ЕК. Основният акцен са хората, включително за икономическото развитие.
Планът трябва да ни помогне да се справим с последствията от кризата. Това е уникален шанс. Икономиката ни трява да стане много дръзка и дигитална, каза той.

„Формите на подкрепа са коренно различни, по който държавата е инвестирала пари до момента в кризата. През пролетта бе сметка на европейските програми. Сега се наложи цялата система да се пренастрои и да работи на други обороти. Първите пари успяха през май да дойдат след два месеца, сега се надяваме да сме по-бързи”, каза Дончев.  
 
Една политическа сила трябва да участва в изборите само с намерението да управлява, заяви Дончев на въпрос готви ли се ГЕРБ да управлява след изборите.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеца, като обясни, че в управлението е имало „ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес“.

За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година, вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук