Проучване: 54% от българите очакват идването на 2021-а със страх
Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а българите очакват новата година със страх заради тежкия икономически удар, който им нанесе коронакризата Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие, следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Корнелия Нинова и Мая Манолова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера, пише Епицентър  Данните […]

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, а българите очакват новата година със страх заради тежкия икономически удар, който им нанесе коронакризата

Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие, следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Корнелия Нинова и Мая Манолова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера, пише Епицентър 

Данните показват, че се задава най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54% от хората очакват новата година със страх.

Това са част от основните изводи на проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 12-17 декември 2020 г. с 954 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Ето пълния текст на изследването:

Обществени и политически нагласи. „Политика и коронакризата“

Основни изводи:

Песимистична Коледа

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозиция не дава индикации, че може да я вземе.

Обикновено декемврийските (пред коледни) изследвания дават много повече оптимизъм. Независимо от това каква е била годината, декември е времето на светли очаквания с идеята да загърбим лошото и да очакваме доброто. Тази година това не е така. Данните показват, че се задава най-песимистичната Коледа от десетилетия – 54% от хората очакват новата година със страх.

Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху хората и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40% декларират силно намаление на семейните доходи; 21% заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна; 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Това естествено рефлектира и върху оценката на правителството (увеличаването на заплатите в администрацията не само, че не може да компенсира ефекта от удара върху всички останали, но дори засилва негативизма). Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 г. насам. Средната оценка за управлението към момента (по шестобалната система) е Среден – 3.22.

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт (52% желаят ново управление без ГЕРБ; 19% са за запазване на сегашното управление). Желанието за промяна мотивира голяма част от избирателите да заявят, че ще гласуват на изборите.

Засиленото желание за промяна засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия (БСП) и се насочва предимно към „Има такъв народ“ (Слави Трифонов). Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство (42% заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват).

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС.

Патриотите, Изправи се.БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.

Засега ситуацията изглежда по следния начин:

Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции (разлика от 1 %), но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници (те биха поели тежък имиджов удар). Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП.

Не се наблюдават драстични промени в рейтинга на политиците. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие, следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Мая Манолова и Корнелия Нинова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Гешев – едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие; 50% декларират разочарование.

Изглежда, че ваксинацията срещу корона вируса ще срещне сериозни проблеми в страната. Едва 20% са твърдо „за“ ваксинирането, а 37% се колебаят (43% са против).

Очевидно, разнопосочните послания по темата корона-вирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук