Проверките по магазините: Инспектори следят за дистанция и правилно сложена маска
Съставени са актове и предписания, проверките продължават и в следващите дни Започнаха проверки по магазините за спазване на мерките преди коледните празници. Органите на реда и здравните експерти следят за струпване на много клиенти. Проверките са пред и вътре в обектите. Следи се и за неправилно носене на маски. В София и Бургас вече съставиха […]

Съставени са актове и предписания, проверките продължават и в следващите дни

Започнаха проверки по магазините за спазване на мерките преди коледните празници. Органите на реда и здравните експерти следят за струпване на много клиенти. Проверките са пред и вътре в обектите. Следи се и за неправилно носене на маски. В София и Бургас вече съставиха 6 акта. Екипи на NOVA бяха с проверяващите.

Маски под носа или на брадичката репортерите ни забелязват в повечето магазини. Проверката, на която екипът ни присъства в София, е без представител на МВР, затова клиентите – нарушители не могат да бъдат глобени. Актове обаче се съставят на управителите, ако служител на магазина е в нарушение. При проверките днес са установени двама нарушители.

Дори малко откриване на носа не е правилно. Маската трябва плътно да покрива носа и устата”, посочи Дафинка Спасова – главен инспектор в РЗИ-София.

В магазин за играчки проверяващите установяват, че не се спазва дистанция при касите.

В момента на проверката се констатира струпване при касите, за което бяха предприети необходимите мерки. Глобата е в размер на 300 до 1 000 лв. при първо нарушение за физическо лице, а за юридическо – от 500 до 2 000 лв.”, коментира Александра Асенова – инспектор в РЗИ-София.

Проверки се правят и пред входа на магазините. Инспекторите следят дали има дистанция между клиентите.

Когато клиентите са семейство – те са едно домакинство. Няма проблем да са заедно на опашката”, обясни Асенова.

Общо в София днес са направени 20 проверки и са съставени 5 акта от РЗИ. Четири на граждани и един на фирма. Вчера са съставени десет акта и са проверени 20 търговски обекта.

Най-честите нарушения са за неправилно носене на маска и за липса на организация, заради която се струпват хора пред касите”, добави Инна Балабанова от Столичното РЗИ.

Актовете за физическо лице са от 300 лв. до 1000. За юридическо лице от 500 до 2000 лв.

В Бургас за няколко часа служителите от РЗИ съставиха един акт на търговска хранителна верига заради допускане на много клиенти едновременно. Бяха написани и близо 10 предписания за неправилно носене на маски и липса на дезинфектанти в обектите. До затваряне на магазини не се стигна.

Проверките в магазините в страната ще продължат и през следващите дни. При сериозни нарушения може да се стигне до затваряне на обект за определен срок.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук