Музеят в Русе спечели годишната награда на Комисията по образование на Народното събрание
Регионален исторически музей – Русе е носителят на годишната награда на Комисията по образованието и науката на Народното събрание – „Училището в музея, музеят в училището“  Музеят в Русе бе предложен за първото място от експертно външно жури, след което Комисията го определи за победител. Русенският музей получи приза за образователната програма „Русезнание“, във фокуса на която попада […]

Регионален исторически музей – Русе е носителят на годишната награда на Комисията по образованието и науката на Народното събрание – „Училището в музея, музеят в училището“ 

Музеят в Русе бе предложен за първото място от експертно външно жури, след което Комисията го определи за победител. Русенският музей получи приза за образователната програма „Русезнание“, във фокуса на която попада местното културно и природно наследство, неговото изучаване, популяризиране и споделяне.

Музеят кандидатства за отличието на Парламентарната комисия с образователния модул „Културна екосистема. Човек и природа – музейни образователни модули“. Заниманията се фокусират върху опознаването, интерпретирането и споделянето на природното наследство на Русе и река Дунав. Акцентът попадна върху експонатите и колекциите на Екомузей с аквариум. Целта е получаване на знания и провокиране на траен интерес към природните дадености, както и адекватно разбиране и осмисляне на взаимовръзката между човека и природата. Практическите занятия, сензорните елементи, адаптираните беседи и досегът с копия на експонатите, създават условия за правилното възприемане и визуализиране на връзката околна среда – културни пейзажи – човешко присъствие, както и предпоставки за формиране на екологична култура у подрастващите.

Наградата е признание за десетилетния опит на Русенския музей да представя културното наследство по иновативен начин. Новите обучителни модули постигат системна връзка между музейни колекции и експозиции чрез музейно обучение, като по този начин приобщават целевите групи към различни форми на наследството.

Разработените четири обучителни модула оформят годишен цикъл от събития, обхващащ четирите сезона от годината – пролет, лято, есен и зима. Всеки цикъл акцентира на конкретно събитие – модул „Пролет“ се фокусира върху птиците, модул „Лято“ – върху изучаване на богатството от дунавски риби, модул „Есен“ – тайнствения живот на прилепите и модул „Зима“ разгръща темата за „ледената епоха“ и изчезналите животински видове. Заниманията се провеждат изцяло в музейна среда.

Като важен елемент от осъществяването на четирите модула е отпечатването на екоМУЗЕЙНО помагало. Богато илюстрованото със снимки с уредени авторски права, цветното издание съдържа 24 страници с модулите – пролет, лято, есен и зима. Помагалото насърчава работата с експозиционните текстове от залите, а в основата му стои артефактът като автентично средство за онагледяване на темата. Около него се изгражда цялото повествование на музейния разказ, което създава условия за досег до наследството, провокира творческото и асоциативно мислене на подрастващите.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук