Димитър Ганев: Ердоган 10 години бе враг на ДПС, но сега има нов етап. ДПС го победи в тази битка
БСП реагира нюансирано на позицията на президента за датата на изборите. Не мисля, че ще има кой знае колко голяма разлика, ако изборите са на 28 март или в края на април. Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ политологът Димитър Ганев от Тренд. „Няма да има кой знае колко голяма разлика, ако […]

БСП реагира нюансирано на позицията на президента за датата на изборите. Не мисля, че ще има кой знае колко голяма разлика, ако изборите са на 28 март или в края на април.

Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ политологът Димитър Ганев от Тренд.

„Няма да има кой знае колко голяма разлика, ако изборите са в края на март, началото на април, средата на април, края април или в края на май. Но това, което ми се струва сигурно, че COVID кризата няма да бъде решена до края на март, април или май“, каза политологът

„Струва ми се, че не би било безоснователно да смятаме, че на тези избори ще има по-ниска избирателна активност, именно заради COVID кризата“, продължи той и допълни, че това се наблюдава във всички европейски държави, които през последните 8 месеца са имали избори.

„По-ниска активност, защото хората се притесняват да се струпват на едно място заради COVID-19“, обясни той.

Според него големият въпрос е какво става при по-ниска избирателна активност.

„Тук не става дума за твърди и меки ядра, а за хората, които се притесняват – тях ги има във всички партии. Тук аргументът, дали датата дава предимство на една или друга партия, е странен“, каза още Димитър Ганев.

Той обясни, че големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, имат изградена организационна инфраструктура, а новите субекти все още нямат добре изградена организация по места. „В условия на COVID криза това е особено предизвикателство. Онлайн инструментът ще бъде засилен в рамките на тази кампания. Все още традиционните информационни източници е основният формиращ фактор в общественото мнение. Кампания се печели със структури и организация и това ще бъде по-трудно по време на тази кампания“, каза още той.

Онлайн инструментът ще бъде засилен в тази предизборна кампания, посочи той. 

„Телевизията у нас все още е основният инструмент, който формира общественото мнение, но основното са структурите и кампанията. До края на април обаче няма перспектива за възможност да се провеждат мащабни събития“, каза още Ганев, който предположи, че „Има такъв народ“ е залагал на големи концерти.

„Винаги на избори се появява някой, който казва: „Аз съм нов, старите-вън“ и това носи дивиденти. Така беше с Бареков, Марешки и Янев. Но Трифонов няма да бъде нито от техния тип, нито като Сакскобургготски, а нещо по средата“, прогнозира той.

Кампания се печели със структури и организация, това ще бъде доста по-трудно сега, заяви политологът.

На всички избори има един нов, който казва, че ще променя системата. Всички те печелят определен процент. Всяка партия се стреми да участва във властта, коментира той. 

Димитър Ганев коментира и включването на турският президент Реджеп Ердоган в конференцията на ДПС.

„Това е нов етап в отношението между Анкара и ДПС. Не трябва да забравяме, че през последните 10 г. Ердоган беше отявлен противник на ДПС, дори опитвайки се да подпомага финансово и логистично конкуренти на движението, като Касим Дал и Лютви Местан. Има нов подход – ДПС успя да победи Ердоган и той предпочита нов подход спрямо партията, защото вижда, че тя е представителят на малцинствата в страната“, поясни политологът.
 

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук