52% от COVID-леглата в страната са заети
52% е заетостта на леглата за пациенти в по-леко състояние в цялата страна. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В някои от областите  процентите на заетост изглеждат така – в Шумен – 76%, Бургас – 70 % , Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66% , Ямбол –  64, Сливен – 64 […]

52% е заетостта на леглата за пациенти в по-леко състояние в цялата страна. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В някои от областите  процентите на заетост изглеждат така – в Шумен – 76%, Бургас – 70 % , Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66% , Ямбол –  64, Сливен – 64 %, Пазарджик 59% и Ловеч – 57%.

Същевременно четири отделения от болницата „Св. Пантелеймон“ в Ямбол  спират да работят до края на годината. Причината е, че има много заразени лекари и медицински персонал.

Във Варна все повече се увеличават нуждаещите от интензивно лечение. За да се избегне натискът към болниците местната управа разшири капацитетът за ковид отделенията в с  5 %.

„Забелязва се тенденция за увеличени интензивни случаи т.е. дори и да са по-малко заболелите – тези, които се нуждаят от интензивно лечение са повече. Към момента имаме 1 легло само свободно за интензивни случаи“, обясни Стоян Пасев – областен управител.

Натискът в епидемията е голям и в Бургас.  В държавната болница предстои разкриването на още 100 легла, но поетапно, защото нямали достатъчно персонал.

„Всичките ни легла са заети в момента, сутринта имахме 7 свободни легла, защото изписахме пациенти и те се запълниха веднага“, казва д-р Бойко Миразчийкски , УМБАЛ Бургас.

Според д-р Миразчийски причината Бургас да е на челните позиции по заболеваемост е  неспазването на  противоепидемичните мерки.

„Голяма част от хората не отиват да си направят никакви изследвания, самолекуват се, не се обръщат към лекарите, когато имат нужда, а се обръщат към тях, когато се задълбочи заболяването“, казва той.

Негативната тенденция за все повече заболели от COVID-19 медици и персонал застигна и болницата в Ямбол. Над 25 души лекари и медицински сестри са болни, което налага затваряне на няколко отделения. Родилното и УНГ.

„От 4-5 дни ямболската болница е спряла приема на спешни кардиологични пациенти. Колегите работят на 72 часови смени, тоест влезеш в понеделник и в четвъртък трябва да излезеш“, заяви д-р Димитър Рунков управител на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Болни сред персонала има и в останалите отделения, където се работи на специални графици. За ситуацията е предупредена РЗИ в Ямбол. Създадена е организация пациентите да бъдат приемани в други болници в града и региона.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук