Швейцарската банка Креди Сюис е обвинена във връзки с българската мафия
Главната прокуратура на Швейцария съобщи днес, че е внесла обвинителен акт срещу банка Креди Сюис (Credit Suisse), която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола от Барселона до Швейцария, информират Асошиейтед […]

Главната прокуратура на Швейцария съобщи днес, че е внесла обвинителен акт срещу банка Креди Сюис (Credit Suisse), която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола от Барселона до Швейцария, информират Асошиейтед прес и БТА.

Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година.

Името на българския борец не се посочва.

След падането на комунизма много български спортисти, особено борци, бяха вербувани от кланове на мафията, се посочва в материала на американската агенция. Един от тях, който не е идентифициран, е осъществявал трафик на кокаин и пране на парите от продажбите му – като е използвал „мулета“, които превозвали тонове кокаин от Южна Америка по въздух и море, се твърди в информацията.

Парите от дрогата, често в дребни банкноти, са влизали по сметки в швейцарската банка от 2004 най-малко до 2007 г. и са били използвани за купуване на недвижими имоти, в частност – в Швейцария и България, твърди обвинението.

Основното престъпление на българския борец било извършено през февруари 2006 г., когато той прекарал еквивалента на 4 милиона швейцарски франка в дребни банкноти, скрити в колата му, от Барселона до Швейцария.

Бивш директор на „Креди Сюис”, отговарящ за бизнес връзките с престъпната организация, извършил трансакциите за групата „въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход”.

Директорът – жена, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявал установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

„Креди Сюис” е била наясно с тези неточности поне от 2004 година. Фактът, че е позволила това да продължи поне до 2008 година или дори след тази дата, е възпрепятствал или блокирал разкриването на дейностите по прането на пари, извършвани от престъпната организация с помощта на банковия директор, отбелязва прокуратурата.

Банката отхвърля обвиненията и заявява решимост да се защитава активно, се посочва в изявление на Креди Сюис.

Съдът може да разпореди връщане на незаконно придобитата печалба и максимална глоба от 5 милиона долара, допълва изявлението. 

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук