Проф. Витанов: С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19
След 5-6 месеца ще започне масовата ваксинация срещу коронавируса и до края на 2021 г. ще сме се справили с инфекцията, особено в медицинската част. Това прогнозира математикът на щаба за борба с COVID-19 проф. Николай Витанов в ефира на БТВ. Именно ваксината, по думите му, ще промени всичко и проблемът ще стане маловажен за […]

След 5-6 месеца ще започне масовата ваксинация срещу коронавируса и до края на 2021 г. ще сме се справили с инфекцията, особено в медицинската част.

Това прогнозира математикът на щаба за борба с COVID-19 проф. Николай Витанов в ефира на БТВ.

Именно ваксината, по думите му, ще промени всичко и проблемът ще стане маловажен за страната ни след 7-8 месеца и ще спрем да говорим за вируса.
В числа той изрази тезата си в предаването „Лице в лице“ така: „35% ако се ваксинират, ще започне да се усеща ефектът.“

Според него на всеки един регистриран има 3 нерегистрирани случая:
„Трябва да вземем активните случаи и да ги умножим по 4 и да разберем колко хора ходят около нас. 5-6% или един на 20 души е срещнал вируса и има опасност да заразява. Ето защо е добре дори да сме на открито и където има струпване на хора – спирки, коледни базари, опашки, да си носим маската“, каза още Витанов.

Според него смъртността заради коронавируса е много висока и трябва да се анализира. Не е нормално да имаме 120 починали на ден, добави математикът.

Има система от критерии, на базата на които се определят ограничителните мерки. Вижда се, че мерките работят, заяви математикът.

„Изчисленията се правят на базата на едно число, което представлява носещия капацитет на средата. Според него през март нямахме много заразени. Числото беше много ниско. Удържахме го до юни. Имахме един пик по Гергьовден. След това се разхлабиха мерките и това число скочи от 5000 заразени на 5 милиона. От началото на юни навлязохме в етап на разпространение на вируса, в който сме и до сега. Както се казва изпуснахме шарана“, обясни той.

„След като се появи ваксината, числата ще започнат да намаляват. Епидемията от COVID-19 ще срещне затруднение и ще се ограничи. Това не е онзи стаден имунитет, за който ни говореха, и който няма как да се реализира, с ваксината може да се постигне“, увери математикът.

Проф. Витанов прогнозира, че паднат ли активните случаи под 100, ще се справим с вируса. Освен това здравната система ще си отдъхне и няма да има допълнителен удар по икономиката. Ако се ваксинират 30% от населението, ще започне да се усеща. Ваксините са добри. При тях трудностите са технологични, но хладилници вече се намериха. Аз не съм в рискова група и ако чакам да ми дойде реда за ваксината, ще се проточи до юни-юли. Ще трябва да търся връзки“, пошегува се проф. Витанов.

„Доста неща трябва да се анализират след тази пандемия, например защо смъртността е толкова висока, трябва да организираме здравната си система. Такива пандемии тепърва ще има, няма какво да се лъжем. Трябва да се организираме. Българският народ е болен и трябва да се обърне внимание на профилактиката“, подчерта той.

Математикът на НОЩ обясни и каква е ситуацията в страната: „В момента на всеки три регистрирани случаи, има един нерегистриран. За да ни стане ясно, ако вземем данните, можем да ги умножим по 4, за да разберем колко са инфектираните, с които се срещаме. Един на 20 е срещнал вируса и има опасност да заразява. Затова е добре да носите предпазна маска“, подчерта той.

По думите му оптимистичната прогноза за развитието на вируса идва с приложението на ваксината. „След 7-8 месеца този проблем ще е толкова малък, че няма да говорим а него. След 5-6 месеца ще започне масовата ваксината и ще се усети. До края на годината ще сме се справили с медицинската част“, прогнозира проф. Витанов. 

Отварянето на училищата за ученици до 4-ти клас и детските градини и ясли от 4 януари е добра мярка, каза експертът.

„Има такива изчисления, които показват недвусмислено, че не от необходимост бяха затворени училищата, а от натиск на определени среди. От 4 януари е добре, че се пускат детски градини и ученици до 4-ти клас. Те не са толкова засегнати от COVID. Рискът на хората, които са с тях, да се заразят, когато не ходят и ходят на детска градина и училища – не е толкова съществен“, добави проф. Витанов.

Той пожела на българите за предстоящите празници да си останат вкъщи и да са в тесен кръг около масата.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук