Професор Витанов: С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19
Ако се имунизират 35% от населението, ще усетим ефекта, добави математикът на НОЩ „След 5-6 месеца ще започне масовата ваксинация срещу коронавируса и до края на 2021 г. ще сме се справили с инфекцията, особено в медицинската част“. Това прогнозира математикът на щаба за борба с COVID-19 проф. Николай Витанов пред bTV. Именно ваксината, по […]

Ако се имунизират 35% от населението, ще усетим ефекта, добави математикът на НОЩ

„След 5-6 месеца ще започне масовата ваксинация срещу коронавируса и до края на 2021 г. ще сме се справили с инфекцията, особено в медицинската част“. Това прогнозира математикът на щаба за борба с COVID-19 проф. Николай Витанов пред bTV.

Именно ваксината, по думите му, ще промени всичко и проблемът ще стане маловажен за страната ни след 7-8 месеца и ще спрем да говорим за вируса.

В числа той изрази тезата си така: „35% ако се ваксинират, ще започне да се усеща ефектът.“

Според него на всеки един регистриран има 3 нерегистрирани случая:

„Трябва да вземем активните случаи и да ги умножим по 4 и да разберем колко хора ходят около нас. 5-6% или един на 20 души е срещнал вируса и има опасност да заразява. Ето защо е добре дори да сме на открито и където има струпване на хора – спирки, коледни базари, опашки, да си носим маската“, каза още Витанов.

Според него смъртността заради коронавируса е много висока и трябва да се анализира. Не е нормално да имаме 120 починали на ден, добави математикът.

Отварянето на училищата за ученици до 4. клас и детските градини и ясли от 4 януари е добра мярка, каза експертът. 

„Има такива изчисления, които показват недвусмислено, че не от необходимост бяха затворени училищата, а от натиск на определени среди. От 4 януари е добре, че се пускат детски градини и ученици до 4. клас. Те не са толкова засегнати от COVID. Рискът на хората, които са с тях, да се заразят, когато не ходят и ходят на детска градина и училища – не е толкова съществен“, добави проф. Витанов. 

Той пожела на българите за предстоящите празници да си останат вкъщи и да са в тесен кръг около масата. 

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук