Преброяването се отлага
Началото му ще зависи от епидемичната обстановка в страната Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в закона, предаде репортер на БГНЕС. Причината – извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19. Така новата дата […]

Началото му ще зависи от епидемичната обстановка в страната

Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в закона, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19. Така новата дата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще може да бъде определена от изпълнителната власт, съобразявайки я с текущата ситуация около развитието на епидемията.

Отлагане поиска и лично председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, според когото епидемичната обстановка крие реални рискове от заразяване както на хората, така и на преброителите. Освен това самите преброители все още не са преминали необходимото обучение, тъй като това е свързано със събирането на много хора на едно място, противоепидемичните мерки забраняват.

Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., статистическото изследване трябваше да започне в 0.00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г. Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година. 

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук