Лаура Кьовеши поиска 10 български магистрати за делегирани прокурори в Европейската прокуратура
Българската държава ще има 10 делегирани прокурори в новосъздадената Европейска прокуратура. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което беше открита процедурата по подбор. Кандидатите имат 30 дни да заявяват желанието си, а те могат да бъдат както съдии, така и прокурори и […]

Българската държава ще има 10 делегирани прокурори в новосъздадената Европейска прокуратура. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което беше открита процедурата по подбор. Кандидатите имат 30 дни да заявяват желанието си, а те могат да бъдат както съдии, така и прокурори и следователи, съобщава „Правен свят“.

Минималният брой на делегираните прокурори, които по регламент могат да влязат в новата европейска структура от държавите членки, е двама. Днес обаче стана ясно, че по решение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и след настояване на българското държавно обвинение пред нея, че броят на представителите ни в този си вид ще е твърде малък, магистратите, които ще се включат в работата на институцията, ще са именно 10.

В сряда Прокурорската колегия на ВСС прие и изрични правила, по които ще се случва подборът. Той ще е на етапи: допускане по документи на кандидатите; изслушване на допуснатите кандидати; обявяване на кандидатите. Допускането по документи на кандидатите се извършва от Комисия. Комисията се състои от 3 членове на Прокурорската колегия на ВСС, от които един е председател и 2 редовни членове, които се избират чрез жребий при откриване на процедурата за подбор.

Комисията извършва проверка на постъпилите заявления с приложените документи и допуска до следващия етап в процедурата кандидатите, които са представили всички необходими документи и отговарят на изискванията по чл. 4, т.1 – т.6 от Правилата. Заявления, подадени след срока, посочен в чл. 7, ал. 1 от Правилата не се разглеждат и се връщат на заявителя.
Комисията оформя решението си в протокол, който се подписва от всички членове и изготвя списъци на допуснатите и недопуснати до следващия етап, кандидати. Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати се публикуват на официалната Интернет страница на ВСС не по-късно от 7 дни от изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в процедурата.

За председател и член на изборната Комисия по подбор у нас бе избран чрез жребий Пламен Найденов, а за редови членове – Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов.

След извършване на подбора, Прокурорската колегия на ВСС уведомява Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените кандидати. Последната дума при назначаването ще е на Колегията на европейските прокурори, която ще одобрява кандидатите.

Накрая на извънредното заседание на Прокурорската колегия в четвъртък Светлана Бошнакова, която поради отпуск на главния прокурор Иван Гешев бе ръководител на заседанието, отправи от името на Колегията поздрави към всички прокурори, следователи и служители по повод празниците. „С воля и общи усилия ще преодолеем всички трудности. Убедени сме, че след тежката година ще се върнем с вяра, надежда и оптимизъм“, посочи Бошнакова.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук