Кокаин за милиони: Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици
Канал за трафик на наркотици от Суринам през България за Нидерландия беше пресечен на Пристанище Варна – Запад. Стойността на открития кокаин е близо 13 милиона лева Дрогата е била скрита в тайници, издълбани в дъски. За разкриване на престъплението е търсено съдействие от „Евроджъст“ и „Европол“, разкрива БНТ. Корабът, който е превозвал кокаина, е […]

Канал за трафик на наркотици от Суринам през България за Нидерландия беше пресечен на Пристанище Варна – Запад. Стойността на открития кокаин е близо 13 милиона лева

Дрогата е била скрита в тайници, издълбани в дъски. За разкриване на престъплението е търсено съдействие от „Евроджъст“ и „Европол“, разкрива БНТ.

Корабът, който е превозвал кокаина, е пристигнал на Пристанище Варна – Запад на 11 ноември. Контейнерът с дрогата е разтоварен същия ден. Дни по-късно е направена проверка по метода на анализ на риска.

Дрогата е била скрита в тайници, издълбани в дъски. Открити са над 58 килограма кокаин, с висока чистота – над 70% на активния действащ компонент.

Установено е, че корабът е натоварен в страна от Южна Америка, след което е преминал през Барселона и Истанбул, където е натоварен на друг кораб. Получател на стоката е българска фирма.

Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: По наши данни, ако това вещество бъде примесено с примеси и е пуснато на пазара, количеството би било поне 5 пъти повече. Усилията на разследващите бяха насочени към установяване на крайните получатели на тази стока.

По случая са задържани трима нидерландци. България е изпратила европейска заповед за арест за един от тях, за когото има доказателства, че участва в престъплението. Той трябва да бъде изправен пред съда у нас. Претърсени са и офиси в Нидерландия.

Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: При извършване на следствените действия там са иззети 76 000 евро, наркотици, компютърни конфигурации, за които предполагаме, че има касателство към случая, както и други веществени доказателства, касаещи контакти в Суринам.

Корабът, който е превозвал наркотиците, няма общо със случая, потвърдиха от Агенция Митници.

Светослав Калинов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция Митници: Контейнерът се разтоварва на Пристанище Варна и оттук е трябвало да отиде до съответното място, където да бъде претоварен на камион и да замине за Нидерландия.

При разследването са установени и двама българи, които са оформили документите за реекспорт на пратката, но те не са били наясно какво има в контейнера и не са участвали в престъпната схема.

Получател на стоката е регистрирана в България фирма, с управител нидерландец. Наказанието за контрабанда на наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

На пристанище Варна – Запад не за първи път се открива дрога. Преди три години в контейнер, пристигнал с кораб от Лаос през Виетнам, са открити 5000 литра прекурсор за производство на синтетична дрога.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук