Китайската сонда донесе проби от лунния грунт на Земята
Възвръщаемата капсула на китайския космически апарат „Чанье-5“ с проби от лунен реголит се е приземила успешно в Северен Китай, което направи страната третата в света, реализирала проект за доставяне на лунен грунт на Земята, съобщават CNBC и Агенция „Фокус“. Според Китайската аерокосмическа научно-технологична корпорация капсулата е кацнала в пустинята в автономна област Вътрешна Монголия в […]

Възвръщаемата капсула на китайския космически апарат „Чанье-5“ с проби от лунен реголит се е приземила успешно в Северен Китай, което направи страната третата в света, реализирала проект за доставяне на лунен грунт на Земята, съобщават CNBC и Агенция „Фокус“.

Според Китайската аерокосмическа научно-технологична корпорация капсулата е кацнала в пустинята в автономна област Вътрешна Монголия в 02:00 часа пекинско време, т.е., техниците вече са открили капсулата и са започнали работа за извличане на пробите, които по-късно ще бъдат доставени в Пекин.

Китай стана първата през последните 44 години и само третата страна, след САЩ и СССР, за цялата история, която успя да изпълни такава мисия.

Китайският лидер Си Дзинпин поздрави нацията за успешното приключване на мисията за доставяне на лунна почва на Земята. „Вашите изключителни постижения завинаги ще останат в паметта на нашата страна и нашия народ“, каза държавният глава.

Както припомня CNBC, Китай изстреля космическия кораб „Чанье-5“ с помощта на ракета-носител „Чанжен-5“ сутринта на 24 ноември. На 1 декември модулът се отдели и кацна в предназначената зона от видимата страна на Луната, като на следващия ден събра проби от лунната почва. На 3 декември устройството излетя от повърхността на спътника.

Уебсайтът на канала отбелязва, че успехът на китайската лунна мисия „отваря нов фронт за конкуренция със Съединените щати“. Този път става въпрос за конкуренция в космоса, в рамките на която втората по големина икономика в света активизира усилията си през последните години. Според Си Дзинпин Китай се стреми да се превърне в „голяма космическа сила“ – и да го направи възможно най-скоро.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук