Електронните рецепти стартират от утре
Електронните рецепти стартират от утре. Тогава всички аптеки и лични лекари ще имат достъп до Единната национална система Ако сте карантиниран, трябва да се обадите на личния си лекар, който да ви предпише терапия и да изпрати електронната  рецепта в системата, а ваш близък да отиде за лекарствата, уточнява bTV. “Това са всички лекарства, които […]

Електронните рецепти стартират от утре. Тогава всички аптеки и лични лекари ще имат достъп до Единната национална система

Ако сте карантиниран, трябва да се обадите на личния си лекар, който да ви предпише терапия и да изпрати електронната  рецепта в системата, а ваш близък да отиде за лекарствата, уточнява bTV.

“Това са всички лекарства, които са по здравна каса и извън здравна каса. Т.е. рецептата става една и за каса, и за нормалната бяла рецепта, обединяват се в една“, каза Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София – Столична.

Всеки пациент ще може да вижда лекарствата си в персонално електронно досие, а лекарите и фармацевтите ще имат два варианта на достъп до него.
„По предложение на съсловните организации ще променим QR кода. Той ще остане като опция, с ЕГН и дата на издаване на рецептата, но той ще остане като опция“, обясни Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

За определен период от време хартиените и виртуалните рецепти ще бъдат издавани паралелно. В този пробен период ще има лекарства, които няма да се предписват електронно.

„Тези лекарства, които са под специален режим. Това са жълтите и зелените рецепти, т.нар. В първия етап няма да влизат лекарствата, които са без рецепта и хранителните добавки“, обясни Сапунаров.

Въпрос на настройка на системата е дали лекарят ще може да коригира вече издадена рецепта и как фармацевтът ще предлага и по-евтин вариант на медикаментите.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук