Долната камара на испанския парламент прие законопроект за евтаназията
Испания направи сериозна стъпка към легализиране на евтаназията, след като долната камара на парламента гласува законопроект, позволяващ на тежко болните да изберат да сложат край на живота си. Това стана въпреки голямата съпротива от страна на десницата и религиозни организации, предаде Ройтерс. Законопроектът, който позволява евтаназията и асистираното самоубийство за хора с „тежки и нелечими“ […]

Испания направи сериозна стъпка към легализиране на евтаназията, след като долната камара на парламента гласува законопроект, позволяващ на тежко болните да изберат да сложат край на живота си. Това стана въпреки голямата съпротива от страна на десницата и религиозни организации, предаде Ройтерс.

Законопроектът, който позволява евтаназията и асистираното самоубийство за хора с „тежки и нелечими“ или инвалидизиращи заболявания, които предизвикват „непоносимo страданиe“, беше приет със 198 гласа „за“ срещу 138 „против“.

По време на гласуването пред парламента около двайсетина души протестираха, биеци барабани като на погребение.
Сега документът отива в Сената, който може или да го утвърди и той да придобие законова сила, или да го върне обратно в Конгреса с поправки.

Ако няма поправки, законопроектът може да бъде приет до пролетта на 2021 г. Ако бъде прокаран, Испания ще стане четвъртата страна в Европейския съюз, легализирала евтаназията след Белгия, Люксембург и Нидерландия.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук