В Плевен извършиха уникална операция у нас на рак на правото черво
В Плевен екип от онкохирурзи, под ръководството проф. д-р Добромир Димитров, за първи в България извърши уникална операция на рак чрез прилагане на лазерна навигация, съобщиха от Медицинския университет „За първи път у нас е инжектирано специфично зелено багрило, използвано от 5-6 години в напреднали страни, което се натрупва в тумора, който трябва да се […]

В Плевен екип от онкохирурзи, под ръководството проф. д-р Добромир Димитров, за първи в България извърши уникална операция на рак чрез прилагане на лазерна навигация, съобщиха от Медицинския университет

„За първи път у нас е инжектирано специфично зелено багрило, използвано от 5-6 години в напреднали страни, което се натрупва в тумора, който трябва да се отстрани. Така хирургът се предпазва от грешки“, поясни доц. Димитров.

Той уточни, че в първата операция на 75-годишен мъж прецизно са изрязани части от различни вътрешни органи. Така пет пъти е увеличена възможността той да преживее години напред. В операцията е използвана апаратура „Firefly“, доставена по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Възрастният мъж е опериран за 6 часа при малка кръвозагуба, бързо се е възстановил и изписан на шестия ден. „Това е метод – стандарт в Европа, и ние сме първите у нас, които го прилагаме“, заяви за БТА чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

„Щастлив съм, че в Плевен е подготвен млад екип, който работи супер модерна хирургия“, допълни той. По думите му това се дължи на ректора на университета, проф. д-р Славчо Томов, който 8 години създава материална база и съдейства за подготовка на кадри.

На въпрос на БТА проф. Томов отговори, че Плевен е готов с иновативна инфраструктура. Лаборатория по геномика ще открива генетични дефекти по неоспорим начин. В телепатологията ще обучават патолози чрез експерти от чужбина. Готова е най-модерната в България лаборатория за 3D биопринтиране. Това е базисно направление в трасплантологията и ще направи революция в трансплантациите, прогнозира проф. Томов.

„В университета действа първа в Югоизточна Европа „Лаборатория за виртуална реалност“, както и уникална роботизирана операционна УНГ-система. Предстои новият „Център за компетентност“ да се превърне в база за научни проекти като следваща стъпка ще бъде в сферата на изкуствения интелект“, посочи проф. Томов.

Проф. Горчев припомни, че е започнал първи в страната да прилага роботизирана онко хирургия и това направление днес показва, че е подходящ метод за Ковид хирургия. Здравната каса много повече трябва да подкрепи роботизираната хирургия за раковите заболявания, е убеден той. Попитан дали ще си постави ваксина срещу Ковид – 19, той категорично отговори положително.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук