Вълчев: Разумно е учениците от 5 до 12 клас да останат поне още седмица на онлайн обучение
Разумното за учениците от 5. до 12. клас е да останат поне още седмица на обучение в електронна среда. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде Агенция „Фокус“.  „От 4 януари възстановяваме присъствения учебен процес в детските градини и училища от 1. до 4. клас, също така и в детските ясли. Решението […]

Разумното за учениците от 5. до 12. клас е да останат поне още седмица на обучение в електронна среда. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде Агенция „Фокус“. 

„От 4 януари възстановяваме присъствения учебен процес в детските градини и училища от 1. до 4. клас, също така и в детските ясли. Решението се базира на диференциран подход към различните възрастови групи деца. Децата в по-малка възраст, или поне има преобладаващ брой статии, научни изследвания, които потвърждават тезата, че децата в по-ниска възраст в по-малка степен са преносители на заразата. В този смисъл от епидемиологична гледна точка по-малко допринасят за усложняване на обстановката отколкото големите ученици“, обясни той. 

Като друг аргумент за решението министърът посочи, че при малките деца обучението в електронна среда е по-неефективно, а прекаленото използване на електронни устройства уврежда мозъка на децата в ранна фаза на обучение.

„В начален етап сме ограничили часовете до 20 минути. Там прякото педагогическо взаимодействие е най-важно, тъй като тече и процес на ограмотяване. Необходимо условие за що-годе ефективно обучение в електронна среда е задължителното присъствие на родителя и участието му в процеса на обучение на децата – нещо, което не е задължително при по-големите ученици. Не всички родители са ангажирани с обучението на децата си. Факт е, че имаме и неграмотни родител и всичко това прави особено важно от образователна гледа точка връщането на тези деца в класните стаи.

Това ще бъде съпроводено със спазването на всички мерки. Важно е да подчертаем, че родителите в резултат на направените промени в Закона за предучилищното и училищното образование в края на лятото имат възможност, ако решат, да задържат децата си вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда от разстояние. В момента имаме над 1 000 такива заявления. Това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност, който иначе е във всички образователни системи“, допълни Вълчев.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук