Решено: Ще има доброволна военна служба
Това реши парламентът Всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това става възможно с приетите днес на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), съобщиха от […]

Това реши парламентът

Всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това става възможно с приетите днес на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), съобщиха от Министерството на отбраната.

С промените се създава възможност за изпълнение на срочна служба в състава на доброволния резерв. Това ще става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили, предава  NOVA

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

„Едва 20 процента от резерва е попълнен с личен състав. Само 1000 български граждани са преминали военна подготовка и това води до трайно намаляване броя на българските граждани подготвени и обучени да защитават отечеството“, казва Милен Михов – член на Комисията по отбрана към Народното събрание.

Измененията позволяват и разширяване на обучението на учениците от нивата на средното образование, като придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

„Службата в доброволния резерв е до шест месеца и е на три етапа. Първият – начална подготовка за един месец, след това е специална до два месеца и три месеца е изпълнение на задачи във формированията“, обясни полковник Николай Урумов зам.-началник на НВУ „В. Левски” по учебната част.

С промените се дава статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от закона.

Другата важна промяна е свързана със Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, където се добавя категорията „курсант“. Отчита се, че в хода на своята подготовка курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на „инвалидност“, но поради липсата на категорията „курсант“ в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите, досега те не попадаха в тази категория. 

Окончателното влизане в сила на промените ще стане факт с обнародването им в Държавен вестник.

Източник: https://www.dunavmost.com/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук