НС увеличи пределната възраст за служба в доброволния резерв
Народното събрание увеличи пределната възраст за служба в доброволния резерв, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след като народните представители приеха на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Народните представители решиха пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите официри и старшините офицери […]

Народното събрание увеличи пределната възраст за служба в доброволния резерв, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след като народните представители приеха на второ четене промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Народните представители решиха пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите официри и старшините офицери от 55 години на 60 години.
Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Със законопроекта депутатите регламентираха и обучението на ученици и студенти за защита на Отечеството. Съгласно текстовете гражданите на Република България в двата етапа за придобиване на средно образование се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Обучението се осъществява в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа. Извън часовете за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоржените сили, може да се осъществява в избираеми или във факултативни учебни часове.

Българските граждани със статус на студенти, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ и тези с висше образование могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук