Николай Младенов ще бъде специален пратеник на ООН за Либия
Съветът за сигурност на ООН одобри предложението на генералния секретар Антониу Гутериш българинът Николай Младенов да бъде назначен за специален пратеник на Обединените нации за Либия, а норвежецът Тур Венесланд – за Близкия изток, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Агенцията уточнява, че Младенов ще замени Гасан Саламе, който през март се оттегли като специален пратеник […]

Съветът за сигурност на ООН одобри предложението на генералния секретар Антониу Гутериш българинът Николай Младенов да бъде назначен за специален пратеник на Обединените нации за Либия, а норвежецът Тур Венесланд – за Близкия изток, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Агенцията уточнява, че Младенов ще замени Гасан Саламе, който през март се оттегли като специален пратеник за Либия заради стреса, а Венесланд ще заеме мястото на Младенов, който през последните пет години беше посредник на ООН между Израел и палестинците.

С тези назначения се слага край на месеци на препирни между членовете на съвета, предизвикани от натиск на САЩ пратеническата роля за Либия да бъде поделена така, че един човек да оглавява политическата мисия на ООН, а друг да се съсредоточи върху посредничеството в конфликта. През септември Съветът за сигурност прие предложението, но Русия и Китай се въздържаха, отбелязва Ройтерс.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук