Комисията по икономическа политика взе решение за удължаване на срока на преброяването
Парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм взе решение за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 година, предаде БНР. Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски поиска отлагане на преброяването на населението, което по план трябва да се проведе през февруари следващата година. Това стана по време на заседанието на комисията […]

Парламентарната комисията по икономическа политика и туризъм взе решение за удължаване на срока на преброяването на населението през 2021 година, предаде БНР.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски поиска отлагане на преброяването на населението, което по план трябва да се проведе през февруари следващата година. Това стана по време на заседанието на комисията в парламента.

Предложението е заложено в промените в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд. То предвижда да може да се удължи с 1 година срокът на изготвянето на доклада за основните резултати от преброяването.

При обявена извънредна епидемична обстановка Министерският съвет ще може да реши да промени срока за провеждане на самото преброяване, което засега е регламентирано от 22 януари до 15 февруари идната година.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски мотивира тази необходимост с епидемичната обстановка и опасността за здравето на хората и преброителите, които и все още не са обучени:

“Що се отнася до това дали да бъде отлагане, или удължаване на преброяването, самото удължаване на преброяването на периода на преброяването, не би избегнал рисковете от епидемичната обстановка. Януари месец очакваме, че тя все още ще бъде много сериозна и самото преброяване с обход на преброители и контакти с преброяваните лица, ще бъде около две седмици. Ако го удължим, дори и да го удължим с още две седмици, с нищо това не би намалило риска от заразяване и изобщо за здравето на хората“, каза Цветарски.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук