Европарламентът одобри 7-годишния бюджет на ЕС на стойност 1,8 трилиона евро
Европарламентът прие тази вечер с голямо мнозинство 7-годишния бюджет на Европейския съюз на обща стойност 1 трилион и 800 милиарда евро, предаде БНР. 750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента. […]

Европарламентът прие тази вечер с голямо мнозинство 7-годишния бюджет на Европейския съюз на обща стойност 1 трилион и 800 милиарда евро, предаде БНР.

750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента.

Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока.

Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които – „ЕС в подкрепа на здравето“, „Еразъм+“ и програмата за научни изследвания „Хоризонт“.

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Отделно 1 млрд. евро ще бъдат заделени за бъдещи кризи.

Освен това, от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии, който ще започне да се събира от 2023-а година.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, който е в рамките на бюджета.

За да влезе в сила бюджетът, Съветът трябва да го одобри официално, след което той да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Очаква се да влезе в сила от 1-ви януари.

Източник: http://epicenter.bg/

ЧЕТИ САМО АКТУАЛНИ НОВИНИ http://10bg.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесай ни във Фейсбук